Capitala Kiev și o parte a regiunii a fost cuprinsă vineri de un strat dens de ceață toxică, iar oameni din diferite zone ale orașului și comunitatea metropolitană s-au plâns de un miros puternic și dificultăți de respirație, transmite BBC, potrivit libertatea.ro.

Publicat:20.09.2024, 15:09

„Acest miros mă face să simt mâncărime în gât, este foarte incomod”, a spus Natalia din Kiev, care a sosit la Kiev dimineața. Potrivit acesteia, a fost greu de respirat atât în ​​capitală, cât și în afara orașului, unde locuiește femeia. 

La rândul ei, Kiyanka Alina a spus că nu a mai deschis fereastra se joi seară. 

Potrivit stațiilor de monitorizare a aerului, în unele districte din Kiev nivelul de poluare a aerului depășește de zece ori limita. 

În această dimineață, Kievul a ocupat locul doi în clasamentul celui mai poluat oraș din lume. Doar Kinshasa din Republica Democrată Congo a fost clasată mai sus, potrivit serviciului internațional IQair.

Care este cauza 

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență și Ministerului Afacerilor Interne, cauza smogului este reprezentată de incendiile de vegetație din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî, care au eliberat cantități mari de particule de praf în aer. 

Din cauza fumului, oamenii sunt rugați să nu deschidă ferestrele, să bea multă apă, să folosească o mască și, de asemenea, să folosească un purificator de aer. 

Experții ucraineni au declarat pentru BBC că situația se va îmbunătăți treptat, dar fumul nu va dispărea complet în viitorul apropiat.

„Tot smogul va dispărea doar la stingerea surselor de aprindere. În următoarele zile, vântul la Kiev va fi dinspre nord-est. Adică din partea în care sunt focurile. Când totul se stinge, atunci va deveni mai ușor”, a spus Natalya Ptukha de la „Ukrhydometcenter”.

Citeste si : Regiuni din Italia și Polonia, de nerecunoscut după ciclonul Boris: "E ceva ce-ți dă fiori de fiecare dată când te uiți"

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.