Populatia Japoniei continua sa scada in ritm rapid, numarul japonezilor ajungand la 122,4 milioane, cu 801.000 mai putin fata de anul anterior, in timp ce al rezidentilor straini a crescut la un record de aproape 3 milioane, arata miercuri datele guvernului, transmite digi24.ro.

Publicat:26.07.2023, 10:40

Datele arata ca societatea japoneza imbatraneste si sugereaza ca cetatenii straini joaca un rol mai mare in compensarea populatiei in scadere.

Aceasta inseamna ca populatia din a treia cea mai mare economie a lumii este in scadere in ultimii 14 ani. Avand in vedere natalitatea scazuta si migratia foarte putina, Japonia imbatraneste mai repede decat oricare alta natiune industriala, scrie Agerpres. Regiuni intregi se sting, milioane de case raman goale si lasate prada decaderii, iar scolile se inchid. 

Pe langa recordul de 1,57 milioane de decese anul trecut, s-au inregistrat doar 772.000 de nasteri - mai putine decat oricand. 

Numarul cetatenilor japonezi a scazut pentru al 14-lea an, cu aproximativ 800.000 de persoane, la 122,42 de milioane, potrivit datelor de inregistrare ale rezidentilor de la 1 ianuarie 2023, publicate de Ministerul Afacerilor Interne si Comunicatiilor. 

Pentru prima data, numarul rezidentilor japonezi a scazut in toate cele 47 de prefecturi, arata datele. 

Numarul cetatenilor straini care traiesc in Japonia a crescut la un record de 2,99 milioane, un spor de 10,7% fata de anul precedent, cea mai mare crestere de la an la an de cand ministerul a inceput inregistrarea datelor cu un deceniu in urma. 

Incepand cu 1 ianuarie 2020, chiar inainte de raspandirea pandemiei de COVID-19 in intreaga lume, traiau 2,87 milioane de straini in Japonia.

Numarul populatiei s-a redus in fiecare an de la atingerea unui varf in 2008, din cauza natalitatii scazute, atingand un minim record anul trecut.

Guvernul isi propune sa abordeze problema prin diferite mijloace, inclusiv angajarea mai multor femei, a declarat purtatorul de cuvant al executivului. 

„Pentru a asigura o forta de munca stabila, guvernul va promova reforme ale pietei muncii pentru a maximiza angajarea femeilor, a persoanelor in varsta si a altora”, a precizat secretarul sef al cabinetului, Hirokazu Matsuno. 

Prim-ministrul Fumio Kishida a facut din inversarea scaderii ratei natalitatii o prioritate a guvernului sau: in ciuda nivelului ridicat al datoriilor, el intentioneaza sa aloce 3,5 trilioane de yeni (25 miliarde de dolari SUA) pe an pentru ingrijirea copiilor si alte masuri de sprijinire a parintilor. 

El a lansat un apel la masuri „fara precedent” de crestere a natalitatii pentru a opri declinul populatiei pana in 2030. Dar raman indoieli daca astfel de initiative, in mare parte extinderi ale masurilor existente, vor fi eficiente. 

Un grup de think-tank-uri publice cu sediul la Tokyo a declarat anul trecut ca Japonia are nevoie de aproximativ de patru ori mai multi muncitori straini pana in 2040 pentru a realiza previziunile guvernamentale de crestere economica. 

Tokyo are cei mai multi rezidenti straini, de 581.112 persoane, sau 4,2% din populatia capitalei, arata noile date.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Sursa: