Potopul adus de ciclonul Boris a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise. Autoritățile de la Budapesta se așteaptă la un nivel record al apelor, iar late zone trebuie evacuate din calea viiturilor. Între în Cehia au fost raportate mai multe cazuri de jaf în zonele afectate de inundații. Făptașii riscă până la 15 ani de închisoare.

Publicat:18.09.2024, 22:53

Acestea imagini dezolante vin din Polonia. Apele se retrag din unele regiuni lăsând în urmă distrugeri mari. Zonele de la graniţa ceho-poloneză au fost printre cele mai afectate de ploile de la sfârşitul săptămânii. Acum toate blocurile și casele sunt pline de nămol.

Unii oameni care au revenit la casele lor după evacuare privesc cu lacrimi în ochi la gospodăriile distruse. 

„Cred că cea mai periculoasă situație a trecut, dar de fapt nu știm ce se va întâmpla. Dar, după cum puteți vedea, oamenii au început să facă curățenie.”

Unele imagini arată cum elicopterele ridică și duc sacii de nisip, care au apărat casele locuitorilor. Cu ajutorul elicopterelor, atoritățile au distribuit apă potabilă şi alimente în localităţile din munţii Jeseniky, la graniţa cu Polonia, care au rămas izolate de restul lumii din cauza drumurilor avariate şi a podurilor prăbuşite. În Republica Cehă tot au început primele operațiuni de curățare în urma dezastrului, iar voluntarii se confruntă cu scene de distrugeri copleșitoare după ce masele de noroi au cuprins mai multe școli, locuințe și magazine.

Totodată după o reuniune de criză ce a avut loc la Praga, ministrul de interne a comunicat faptul că s-au înregistrat primele jafuri după inundațiile devastatoare din estul țării, iar făptașii riscă să primească pedepse de până la 15 ani de închisoare.