Presedintele israelian Isaac Herzog a cerut luni guvernului sa opreasca „imediat” activitatea legislativului asupra proiectului de reforma a justitiei, dupa o noapte de ciocniri intre protestatari si politie, relateaza digi24.ro. 

Publicat:27.03.2023, 11:12

„Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecuta”, a declarat Isaac Herzog intr-un comunicat publicat de serviciile sale, potrivit AFP si Reuters, preluate de Agerpres. 

„Natiunea intreaga este prada unei profunde nelinisti. Securitatea noastra, economia noastra si societatea noastra sunt toate amenintate”, adauga presedintele israelian in apelul solemn adresat „premierului, membrilor guvernului si celor ai majoritatii”. 

„Intregul popor al Israelului va priveste. Tot poporul evreu va priveste. Lumea intreaga va priveste”, adauga Herzog, ale carui apeluri repetate la gasirea unei solutii de compromis asupra reformei au fost pana in prezent fara efect si nu au impiedicat tara sa alunece treptat in criza. 

„In numele unitatii poporului Israelului, va cer opriti imediat” procesul legislativ, indeamna presedintele israelian, a carui functie este mai mult protocolara. Noul sau apel subliniaza ingrijorarea fata de divizarea societatii provocata de respectiva initiativa. 

Proteste masive impotriva reformei justitiei 

Duminica seara, mii de persoane au iesit in strada la Tel Aviv dupa ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul apararii, Yoav Gallant. Cu o zi in urma, Gallant lansase un apel televizat catre guvern sa-si opreasca revizuirea sistemului judiciar, avertizand ca divizarea profunda pe care a declansat-o acest proiect in societatea israeliana afecteaza armata si ameninta securitatea nationala. 

La trei luni de la preluarea puterii ca unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria tarii, concedierea ministrului apararii a aruncat in criza coalitia national-religioasa a lui Netanyahu, pe fondul unei urgente de securitate din ce in ce mai mare in Cisiordania. 

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecatorilor de la Curtea Suprema si ar permite guvernului sa anuleze hotararile judecatoresti pe baza unei majoritati parlamentare simple, a atras proteste in masa timp de mai multe saptamani. 

In timp ce guvernul sustine ca revizuirea este necesara pentru a controla judecatorii activisti si a stabili un echilibru just intre guvernul ales si puterea judiciara, oponentii o vad ca pe o subminare a controalelor si a echilibrelor legale si ca pe o amenintare la adresa democratiei in Israel. 

SUA se declara ingrijorate 

Netanyahu, judecat pentru acuzatii de coruptie pe care le neaga, s-a angajat sa continue acest proiect de lege si o parte centrala din pachetul de revizuire. Proiectul, care ar inaspri controlul politic asupra numirilor din justitie, urmeaza sa fie ratificat in parlament in aceasta saptamana. 

Contestat in strada de peste trei luni, el este la originea uneia dintre cele mai mari miscari de mobilizare populara din istoria Israelului. Criticii reformei estimeaza ca ea risca sa puna in pericol caracterul democratic al Statului Israel. 

In afara de faptul ca suscita din ce in ce mai mult opozitia mediului de afaceri, proiectul i-a alarmat si pe aliatii Israelului. SUA se declara profund preocupate de evenimentele de duminica din Israel si considera ca este nevoie urgenta de un compromis, reiterand in acelasi timp apelurile la prezervarea valorilor democratice.