Președintele român Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO și a decis ca România să-l susțină pe premierul olandez Mark Rutte. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare al țării. Președintele României a luat această decizie după ce tot mai multe state s-au declarat în favoarea lui Rutte.
Președintele României a renunțat la cursa pentru șefia NATO. În cadrul Consiliului Suprem de Apărare, Klaus Iohannis a spus că i-a anunțat pe aliați asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al alianței. De asemenea, președintele a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte, aceștia declarându-se în favoarea lui. De altfel, și actualul șef al NATO îl susține pe oficialul din Olanda.
Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Cred că Mark Rutte este un candidat foarte puternic. A avut multă experiență ca prim-ministru. Este un prieten apropiat și un coleg apropiat și, prin urmare, cred cu tărie că, în curând, Alianța va decide asupra succesorului meu, iar acest lucru va fi bun pentru noi toți, pentru NATO și, de asemenea, pentru mine.'
Klaus Iohannis nu a avut sprijinul marilor puteri, care încă de la început au anunțat că îl vor susține la această funcție pe premierul olandez Mark Rutte. În luna martie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.
Klaus IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI: „Imi asum aceasta candidatura in numele Romaniei cu toata responsabilitatea, iar aceasta decizie are la baza performanta Romaniei, experienta acumulata pe parcursul celor doua mandate de Presedinte al Romaniei, intelegerea profunda a provocarilor cu care se confrunta NATO, Europa, si in special regiunea noastra, si angajamentul meu ferm fata de valorile si obiectivele fundamentale ale NATO.”
Acum, că România și-a exprimat spijinul față de Rutte, acesta a obținut un consens asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO. Mandatul lui Jens Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.