Concret, numeroase statui emblematice din Londra au primit câte un bebeluș de jucărie în grijă. Activistii de la Dad Shift, în traducere Tura Tatălui, au legat păpuși în marsupiu de statuile de bronz ale unor bărbați celebri din Londra pentru a atrage atenția asupra nevoii de îmbunătățire a concediului de paternitate din Marea Britanie. Campania subliniază că opțiunile actuale pentru tați sunt printre cele mai scăzute din Europa și cere reforme pentru a sprijini mai bine părinții, relatează The Guardian, potrivit adevărul.ro.

Publicat:19.09.2024, 10:16

Statuile inginerului Isambard Kingdom Brunel, unul dintre cei mai mari ingineri ai secolului al XIX-lea, ale  actorilor Laurence Olivier și Gene Kelly și ale fotbaliștilor Thierry Henry și Tony Adams, au primit astfel bebeluși în grijă, în încercarea de a atrage atenția asupra importanței tatălui în viața micuților.

Regatul Unit oferă unul dintre cele mai scăzute concedii de paternitate din Europa, cu doar două săptămâni de concediu legal plătit la o sumă de 184,03 lire sterline pe săptămână. Astfel, cercetările recente arată că un tată din trei nu își ia concediu de paternitate după nașterea copilului, iar jumătate dintre familiile care beneficiază de acest concediu se confruntă cu dificultăți financiare ulterioare.

Într-o scrisoare deschisă, ONG-ul cere un „concediu paternal care să fie accesibil, să ofere o perioadă substanțială de timp și să sprijine egalitatea între părinți”, pentru că „un concediu paternal corespunzător pentru tați și co-părinți este benefic pentru mame, pentru bebeluși și pentru societate în ansamblu”.

Este timpul ca Regatul Unit să ajungă din urmă cu restul lumii în această privință.”, spun cei de la Dad Shift.

Un sondaj recent arată că 90% dintre tați doresc să fie mai implicați în viața copiilor lor. În răspuns, Partidul Laburist a promis, în manifestul său, că va revizui sistemul concediului parental în primul an de guvernare pentru a oferi un sprijin mai bun familiilor care lucrează.

Statui cu bebluși în grijă

Co-fondatorii Dad Shift, George Gabriel și Alex Lloyd Hunter, au atașat bebeluși de jucărie de statuile bărbaților celebri din Londra pentru a atrage atenția asupra importanței concediului de paternitate. Mel Pinet, specialist în legarea slingurilor pentru copii, i-a asistat în această acțiune, care a generat un interes mare din partea călătorilor, care s-au oprit să facă poze.

Mulți oameni s-au oprit să facă fotografii; oamenii au răspuns foarte călduros. Am vrut să fie o priveliște pozitiv provocatoare. Există un dezechilibru în felul în care ne raportăm și înțelegem figurile din viața publică. Femeile sunt deseori întrebate despre viețile lor ca soții, mame și fiice, în timp ce figurile masculine nu sunt invitate să împărtășească această parte a vieții lor. Ne-am dorit să atragem atenția asupra rolului lor ca tați și, de asemenea, asupra nevoii de a sprijini mai bine oamenii atunci când apar bebeluși în viețile lor”, a declarat George Gabriel.

Țările cu un concediu de paternitate de 6 sau mai multe săptămâni au, de asemenea, o diferență de remunerare între bărbați și femei cu 4% mai mică și o diferență de participare la forța de muncă cu 3,7% mai mică, ceea ce înseamnă că schimbarea poate contribui la creșterea economiei, ajutând în același timp familiile britanice.” mai spun reprezentanții ONG-ului în scrisoarea deschisă.

Cât concediu au tații în România

Conform legislației, tatăl unui nou-născut, în calitate de lucrător, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare, la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. Acest drept se justifică prin certificatul de naștere al copilului, care confirmă calitatea de tată a solicitantului.

Acesta poate fi extins cu 5 zile lucrătoare dacă tatăl a absolvit un curs de puericultură. Această majorare se aplică pentru fiecare copil nou-născut, indiferent de momentul obținerii atestatului. 

În plus, prin Hotărârea 865 din 19.09.2023, tații au dreptul la două luni de concediu creștere copil. Tații sunt încurajați să-și ia concediu de creștere copil, cunoscut anterior și sub numele de „luna tatălui”. De anul trecut, pentru părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului, se extinde perioada pentru care poate cere acest drept de la o lună la cel puțin două luni. 

Citeste si :  Focuri de armă la sediul celui mai mare retailer online din Rusia din cauza unei dispute între cea mai bogată femeie din țară și fostul ei soț: doi morți și șapte răniți - VIDEO 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.