Extremistii de dreapta din Germania au incercat sa patrunda in cladirea parlamentului german, sambata, dupa ce au protestat impotriva masurilor de restrictie pentru limitarea Covid-19. In timp ce incercau sa forteze intrarea cladirii Reichstag, ei au fost interceptati de politisti si indepartati cu forta, relateaza The Guardian.

Publicat:30.08.2020, 10:25

Incidentul a avut loc dupa o zi intreaga de demonstratii la care au participat zeci de mii de persoane care se opun purtarii mastii sanitare pentru a opri raspandirea coronavirusului, dar si altor masuri adoptate de guvernul de la Berlin pentru limitarea raspandirii. Politistii le-au cerut protestatarilor sa se disperseze la mijlocul marsului lor in jurul Berlinului din cauza ca participantii refuzau sa respecte regulile de distantare fizica. Mitingul planificat in apropierea de Poarta Brandenburgului a avut loc, insa.

Imagini de la momentul incidentului arata sute de persoane, unele dintre ele fluturand steaguri ale Imperiului German (1871-1918) si ale Prusiei (unul dintre regatele germane majore care a fondat Germania moderna in 1871 dupa un razboi cu Franta; a fost dizolvat ca stat component al Germaniei dupa Al Doilea Razboi Mondial ca parte a eforturilor de a domoli militarismul german), alergand spre cladirea Reichstag si incercand sa urce scarile.

Politia berlineza a confirmat, pe Twitter, ca mai multe persoane au reusit sa treaca de cordonul din fata parlamentului si au ajuns la scarile cladirii Reichstag, dar nu in cladire. Politistii au uzat de forta pentru a ii indeparta, iar manifestantii au aruncat cu pietre si sticle.

 

Protestele au avut loc desi guvernul regional al capitalei germane a incercat sa le opreasca, avertizand ca ele vor fi folosite ca platforma pentru promovarea ideii ca regulile de distantare si purtare a mastii nu trebuie respectate.

Organizatorii protestelor au reusit, insa, sa rastoarne aceasta decizie in justitie, vineri, insa tribunalul le-a comunicat faptul ca au obligatia sa asigure distantarea fizica. In momentul in care acest lucru nu a mai fost respectat, a dus la decizia politiei berlineze de a opri marsul.

In timpul marsului, despre care autoritatile germane spun ca a atras aproximativ 38.000 de persoane, participantii si-au exprimat opinia fata de mai multe lucruri – la protest au participat antivaccinisti, oponenti ai purtarii mastii si chiar membri ai grupului de conspirationisti QAnon. Altii s-au afisat cu insemne si simboluri neo-naziste si sloganuri nationaliste, insa majoritatea participantilor au negat ca ar fi de extrema dreapta.

Sursa: Digi24.ro