Vladimir Putin a „pus ochii” pe insula suedeză Gotland, un teriotoriu de o importanță strategică pentru NATO, a avertizat șeful apărării din Suedia, Micael Bydén, scrie Politico.  

Publicat:23.05.2024, 10:32

Gotland, cea mai mare insulă din Suedia și comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american Rhode Island, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice - între Stockholm și exclava rusă Kaliningrad.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți un plan de extindere a apelor teritoriale ale țării în Marea Baltică, în apropiere de granița maritimă cu Lituania și Finlanda, stârnind îngrijorarea la nivel internațional.

„Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin”

„Sunt sigur că Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice", a declarat Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, pentru ziarele rețelei editoriale germane RND.

„Dacă Rusia preia controlul și sigilează Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieții noastre - în Suedia și în toate celelalte țări riverane Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru", a declarat Bydén. „Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta îi îngrozește pe membrii NATO."

Navele petroliere rusești fantomă au fost o prezență recentă în zona economică exclusivă a Suediei, în largul coastei de est a Gotland. Flota, estimată la 1.400 de nave, operează în afara sectorului maritim oficial și nu face parte în mod oficial din nicio forță armată, astfel încât NATO nu are prea multă putere de acțiune.

Luna trecută, Suedia a declarat că Comisia Europeană va analiza modalitățile de abordare a flotei petroliere fantomă a Rusiei în următorul său pachet de sancțiuni.

După ce a fost demilitarizată în 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente în Gotland în 2016, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Suedia a devenit, de asemenea, cel mai nou membru al NATO în martie - ceea ce înseamnă că este acoperită de garanția articolului 5 al alianței, conform căruia toți ceilalți membri vin în apărarea celuilalt dacă sunt atacați.

Dar acest lucru nu l-a împiedicat prea mult pe Putin să se oprească din a provoca vecinii Rusiei din zona baltică.

„Dacă Putin invadează Gotlanda, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice", a declarat Bydén.