Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre unitate și nevoia de a pune capăt războiului din țara sa, într-un discurs susținut joi, 9 mai, în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, scrie libertatea.ro

Publicat:09.05.2024, 15:17

Pe 9 mai, Uniunea Europeană și Ucraina sărbătoresc Ziua Europei, dedicată păcii și unității pe continent. În schimb, Rusia celebrează astăzi victoria URSS asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În discursul rostit la Summitul internațional al orașelor și regiunilor, Zelenski l-a comparat pe președintele vrus Vladimir Putin cu dictatorul nazist Adolf Hitler. 

„Trebuie să facem totul pentru a pune capăt cât mai repede posibil – și să punem capăt în mod echitabil – acestui război rusesc, care continuă pe teritoriul Ucrainei, dar să ne fixăm ca țintă întreaga Europă, unitatea europeană, întregul proiect european. Fiecare dintre voi vede că Putin a venit pe teritoriul nostru în același mod în care Hitler a intrat pe teritoriul altor națiuni – în mod criminal, neprovocat și absolut urât”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Capitularea necondiționată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23.01, pe 8 mai 1945, dată marcată de atunci ca „Ziua Victoriei în Europa” de către Franța, Marea Britanie și Statele Unite. La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” Uniunii Sovietice în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic din 1941-1945. 

Zelenski l-a numit nazist pe Putin și într-un mesaj transmis miercuri, 8 mai, când Rusia a lansat un atac de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe regiunii ale Ucrainei.

„În ziua de Comemorare a victoriei asupra nazismului din cel de-Al Doilea Război Mondial, Putin cel nazist a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism”, a declarat Volodimir Zelenski.