Rusia are la dispoziție între 20 și 25 de milioane de bărbați, cu vârsta până în 55 de ani, care au făcut serviciul militar obligatoriu, și care pot fi trimiși pe front, spune directorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia într-un interviu pentru HotNews. Serghei Krivenko estimează că numărul morților în rândul armatei ruse din Ucraina ar fi 100- 120 mii oameni, la care se adaugă numărul celor răniți, care e de aproximativ 4 ori mai mare.
În ciuda faptul că oamenii care semnează contracte cu armata primesc un bonus de 20.000 euro și un salariu lunar de 2.000 de euro, „bani foarte mulți pentru Rusia”, numărul voluntarilor este tot mai mic, spune expertul.
„Bărbații pot fi bătuți până semnează contractele cu armata”, mai povestește Serghei Krivenko în interviul pentru Hotnews. Acesta a plecat din țară, dar organizația sa este încă activă în Rusia și face publice cazurile de abuzuri petrecute în procesul de recrutare.
Grupul rusesc pentru drepturile omului „Cetățean. Armată. Drept” a fost creat în mai 2010 de liderii mai multor organizații care monitorizează încălcările drepturilor omului în procesul de recrutare și în serviciul militar în Rusia. Directorul grupului, Serghei Krivenko, a fost, începând cu 2009, membru al Consiliului pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului pe lângă președintele rus. Până la încetului războiul din Ucraina a trăit și a locuit la Moscova, iar în prezent își continuă activitate de la distanță, fiind în afara Federației Ruse.
– Ați făcut publice mai multe cazuri în care bărbați din Rusia sunt forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării pentru a merge la război. Cine sunt cei vizați de aceste acțiuni?
– Fenomenul a apărut odată cu începerea războiului, în primăvara anului 2022, când au fost înregistrate pierderi mari. De atunci, autoritățile ruse au început să „recruteze” oameni pentru ca aceștia să semneze contracte.
În armata rusă se poate ajunge prin trei căi. Prima este recrutarea pentru serviciul militar obligatoriu, a celor cu vârsta între 18 și 30 ani, și care are loc de două ori pe an. Aceștia nu sunt trimiși în număr mare pe front, ci efectuează serviciul militar timp de un an. De regulă aceștia rămân pe teritoriul Rusiei, dar au început să participe la lupte, recent, când armata Ucrainei a intrat în regiunea Kursk.
A doua cale de a ajunge în armată este mobilizarea. Aceasta se aplică persoanelor care au efectuat deja serviciul militar și care au vârsta până la 55 de ani. Se estimează că aceștia sunt în număr de aproximativ 20-25 de milioane. Numărul exact este considerat secret de stat. Recrutarea în cadrul mobilizării a avut loc o singură dată până acum, în toamna anului 2022, când au fost mobilizate 300.000 de persoane.
CITEȘTE MAI DEPARTE PE hotnews.ro