Putin ramane la Kremlin pana in 2036. Conform rezultatelor preliminare aproape 78 la suta dintre rusii, care au participat la referendumul constitutional, au sustinut modificarile. In premiera alegerile au durat o saptamana. Opozitia, presa independenta, dar si mai multi blogeri au inregistrat un sir de incalcari pe parcursul votului.
Potrivit rezultatelor preliminare, ale Comisiei Electorale Centrale din Rusia, doar 21 dintre alegatorii rusi au votat impotriva modificarilor constitutionale. Prezenta la vot a fost de aproximativ 65 la suta.
Ella PAMFILOVA, PRESEDINTA COMISIEI ELECTORALE CENTRALE DIN RUSA: ”O prezenta atat de mare la vot demonstreaza faptul ca posibilitatea de a vota pe parcursul unei saptamani si felul in care s-a putut vota, s-a dovedit a fi destul de comod pentru oameni.”
Rusii aveau nevoie de o vointa de fier ca sa nu voteze, tinand cont de faptul ca procesul electoral a fost organizat oriunde: in fata blocului, in locurile de joaca, in masini, ori in... padure.
Analistii cred ca felul cum s-a votat, extinderea procesului electoral si lipsa observatorilor straini a permis falsificarea cifrelor.
Dimitrii ORESCHKI, ANALIST POLITOLOG: ”Aceste norme vor fi folosite si in continuare din cate se pare. Asa ca putem spune ca nu conteaza cine castiga, este clar ca Putin castiga, dar noi ne luam ramas bun de la sistemul electoral pe care l-am vazut anterior, iar autoritatile isi intind mainile tot mai larg si mai larg si va manipula rezultatele tot mai adanc.”
Rusii au fost incurajati sa participe la referendum prin tombole si premii. Din ordinul lui Putin, cei care mergeau la vot insotiti de copii au primit cate 141 de dolari.
In lipsa observatorilor, care sa denunte incalcarile, unii au votat fara pasaport, iar altii s-au trezit ca deja votasera.
Nemultumiti de felul cum decurge procesul electoral in mai multe orase din Rusia au fost organizate proteste.
Desi protestele nu au fost autorizate, politia nu a retinut pe nimeni. In schimb in Piata Rosie s-au facut arestari, dupa ce un grup de activisti s-au aranjat pe caldaram, formand 2036, anul cand Putin va pleca de la guvernare. Adunarile publice sunt interzise in capitala Rusiei din cauza epidemiei, care a fost si motivul pentru extinderea referendumului timp de o saptamana.
Organizatia neguvernamentala Golos, care monitorizeaza alegerile, a anuntat ca nu va putea confirma legitimitatea rezultatului. Un rezultat care era de asteptat din moment ce reforma a fost aprobata de Parlament la inceputul anului, iar noul text al Constitutiei se gaseste deja de vanzare in librarii. Opozitia rusa a denuntat o farsa electorala menita sa deschida calea unei presedintii pe viata pentru Vladimir Putin, care conduce Rusia deja de peste 20 de ani.