Putin vrea să creeze mecanisme pentru intensificarea războiului cu Ucraina la summitul BRICS, afirmă cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. Analiștii scriu că probabil vor fi încheiate acorduri prin care rusia își poate sprijini eforturile militare din Ucraina, atenuând în același timp impactul sancțiunilor occidentale. Aseară Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez, a treia oară în acest an.

Publicat:23.10.2024, 22:04

Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinpig cu un zâmbet și cu o strângere de mână prelungă - menită să arate lumii cât de apropiată e relația dintre Rusia și China.  La rândul său Xi Jinping i s-a adresat lui Putin: dragul și vechiul meu prieten.    

Vladimir PUTIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI RUSE: „Cooperarea dintre Rusia și China în chestiunile globale reprezintă principalul factor de stabilitate pe scena mondială. Vom continua să cooperăm tot mai strâns în mai multe domenii, cu scopul de a proteja securitatea globală și o ordine mondială dreaptă pentru toți.”

La reuniunea bilaterală care a durat o oră, cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina, relațiile cu Occidentul și despre schimburile economice în creștere.

Xi JINPING, PREȘEDINTELE CHINEI: ”Situaţia internaţională trece prin schimbări şi turbulenţe, însă prietenia profundă dintre China și Rusia nu se va schimba.”

Cu puțin timp înainte Putin a discutat cu premierul indian Narendra Modi, care l-a sfidat pe liderul rus cerândui o soluție pașnică cu Ucraina.

Narendra MODI, PRIM-MINISTRUL INDIEI: ”În ceea ce privește conflictul actual dintre Rusia și Ucraina, suntem în contact regulat. După cum am spus mai devreme, credem că problemele ar trebui să fie rezolvate pe cale pașnică. Susținem pe deplin stabilizarea cât mai largă a păcii și stabilității.”

Reuniunea BRICS se desfăşoară într-un moment în care Rusia câştigă teren pe plan militar în Ucraina și primește ajutor sporit din partea aliaților. Serviciile secrete sud-coreene au confirmat prezența militarilor nord-coreeni în Rusia. Prin urmare, Seulul ia în calcul să furnizeze Ucrainei armament defensiv și ofensiv. Experți ai Coreei de Sud vor informa personal NATO cu privire la cele constatate. Secretarul general al Alianței a declarat că implicarea Phenianului în războiul din Ucraina ar reprezenta o „escaladare importantă”, iar Casa Albă a calificat această ipoteză drept o evoluție „periculoasă și îngrijorătoare”.