Un înalt legiuitor rus a declarat joi că atacurile ucrainene asupra Rusiei cu rachete occidentale ar duce la un război global cu utilizarea armelor nucleare și că răspunsul Moscovei va fi dur și va implica utilizarea unor arme mai puternice, informează hotnews.ro.

Publicat:19.09.2024, 21:00

Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a afirmat că, dacă Occidentul ar da permisiunea unor astfel de lovituri efectuate în adâncimea teritoriului Rusiei, atunci acest lucru ar duce la un „război global cu utilizarea de arme nucleare”.

„Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a declarat Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin care oferă adesea informații despre modul în care gândesc oficialii de la nivelurile superioare ale Kremlinului.

El a făcut aceste declarații în urma votului de joi al Parlamentului European, care a adoptat o rezoluție ce solicită țărilor membre ale Uniunii Europene să permită Kievului să lovească ținte rusești cu armele occidentale primite.

Volodin a mai spus că Moscova consideră că Occidentul a uitat sacrificiile enorme făcute de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a adăugat că europenii ar trebui să înțeleagă că rachetei balistice intercontinentale rusești RS-28 Sarmat, cunoscută de unii drept Satan II, i-ar trebui „doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi Strasbourgul”.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de după criza rachetelor din Cuba din 1962 – considerată a fi momentul în care cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.