Decizia unui tribunal din Rusia de a obliga Raiffeisen Bank International (RBI) să plătească pagube de două miliarde de euro pentru eşecul unei tranzacţii arată determinarea Moscovei de a riposta Occidentului, companiile fiind cele mai afectate, transmite Reuters, transmite hotnews.ro.
Decizia este o lovitură pentru cea ai mare mare bancă occidentală din Rusia, care a făcut profituri de miliarde de euro în această ţară, în timpul celor aproape trei ani de conflict cu Ucraina. De asemenea, este un moment de cumpănă pentru creditorul austriac, care a oferit un mijloc de plată în Occident pentru companii şi clasa de mijloc din Rusia, deoarece va trebui să pună deoparte o sumă substanţială pentru a acoperi pierderile, chiar dacă a făcut recurs la sentinţa tribunalului.
Decizia este un avertisment şi pentru alţii, iar avocatul Raiffeisen a acuzat tribunalul că este părtinitor iar în timpul procesului au fost aduşi mascaţi pentru intimidare. Oficialii ruşi spun că mascaţii au fost aduşi pentru a menţine ordinea.
Cazul se concentrează pe plângerea companiei ruse de investiţii Rasperia contra Strabag, a acţionarilor săi din Austria şi a diviziei din Rusia a Raiffeisen. Rasperia solicită compensaţii de două miliarde de dolari.
RBI a încercat să cumpere o participaţie la Strabag de la Rasperia, care, susţine Strabag, nu mai este controlată de Deripaska. Dar Washingtonul a identificat Rasperia ca parte a grupului de companii ruseşti care încă sunt controlate de Deripaska, când a impus sancţiuni în mai. Deripaska a dezminţit legăturile actuale cu Rasperia şi a respins sancţiunile contra sa.
„Acesta este avertismentul final către toate companiile occidentale că nu poţi face afaceri cu Rusia lui Putin”, a afirmat, în Parlamentul European, Helmut Brandstaetter, un parlamentar liberal din Austria.
Decizia coincide de asemenea cu o deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Austria, un vechi aliat al Moscovei, dar care gradual şi-a redus legăturile, renunţând recent la acordul de achiziţionare a gazelor ruseşti. „Raiffeisen a fost demult avertizată să se retragă. Decizia arată că orice continuare a legăturii dintre Rusia şi Austria va duce la un dezastru”, a avertizat Brandstaetter.
Decizia se adaugă temerilor firmelor occidentale care încă operează în Rusia, inclusiv PepsiCo, Procter&Gamble, Mondelez şi UniCredit.
Raiffeisen are aproximativ şase miliarde de euro în Rusia, obţinuţi de pe urma plăţilor internaţionale şi a depozitelor bancare din această ţară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.