Numeroase crime de razboi si chiar posibile crime impotriva umanitatii au fost comise in provincia siriana Idlib, ultimul bastion al insurgentilor in nord-vestul tarii, supus unei ofensive a regimului la sfarsitul lui 2019 si inceputul anului in curs, arata un raport publicat marti de ONU, transmite AFP, preluat de Agerpres.
„Copii au fost bombardati la scoala, parinti au fost bombardati la piata, pacienti au fost bombardati la spital si familii intregi au fost bombardate in timp ce se refugiau”, a rezumat Paulo Pinheiro, presedintele Comisiei de ancheta a ONU cu privire la Siria.
Raportul se refera la perioada 1 noiembrie - 30 aprilie si documenteaza 52 de atacuri, pe baza a aproape 300 de interviuri si a materialelor foto si video.
Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, si-a reluat in decembrie 2019 ofensiva asupra provinciei Idlib, ultimul bastion aflat in mainile unor grupari rebele si jihadiste, inainte de intrarea in vigoarea a unui armistitiu fragil, mediat de Rusia si Turcia, la inceputul lui martie. Ofensiva a facut peste 500 de victime civile si a obligat un milion de persoane sa se refugieze, potrivit ONU.
„In timpul acestei campanii militare, fortele proguvernamentale si gruparile desemnate de ONU ca teroriste au incalcat in mod flagrant legile razboiului si drepturile civililor sirieni”, afirma Pinheiro, citat in raport.
Potrivit Comisiei, in intervalul mentionat au fost bombardate 25 de instalatii medicale, 58 de scoli si 14 piete, in majoritatea covarsitoare a cazurilor agresorii fiind fortele proguvernamentale si aliatul lor rus.
In aceste atacuri au murit in jur de 676 de civili.
Raportul afirma ca unele dintre aceste „bombardamente nediscriminatorii” - mai ales cele de la Maaret al-Noomane din Idlib si de la Atarib (la vest de Alep) din decembrie si februarie - „ar putea constitui crime impotriva umanitatii”.
Comisia Pinheiro s-a aplecat si asupra atrocitatilor comise de principala grupare jihadista din regiune, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), acuzata de „jefuirea, detentia, torturarea si executarea unor civili, inclusiv jurnalisti”.
HTS a „bombardat in mod nediscriminatoriu zone dens populate, semanand teroarea printre civilii care traiau in zonele aflate sub control guvernamental”, mai arata raportul.
In acest context, „femeile, barbatii si copiii pe care i-am intervievat aveau de ales intre a fi bombardati si a fugi spre zonele controlate de HTS, unde drepturile omului sunt incalcate si unde asistenta umanitara este foarte limitata”, a subliniat Karen Koning AbuZayd, membra a Comisiei de ancheta.