Sub administrația Trump, razboiul din Ucraina s-ar putea încheia mai rapid decât credeam. Este de părere fostul secretar-adjunct al NATO, care, aflat într-o vizită la Chișinău, a oferit un interviu pentru Pro TV. Potrivit lui Mircea Geoană, președintele ales Donald Trump va găsi formula prin care să fie posibilă o pace durabilă, iar felul în care se va încheia conflcitul din țara vecină este important pentru Republica Moldova. În același timp, Geoană spune că nu vede un risc militar la adresa țării noastre, dar există un risc masiv de război hibrid și dezinformare din partea Rusiei mai ales că urmează alegerile parlamentare care sunt cruciale pentru parcursul european al țării, vector dezaprobat de Kremlin.

Publicat:21.11.2024, 19:44

Temerile legate de ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina după 20 ianuarie, când SUA vor avea o noua administrație, sunt pripite afirmă fostul secretar general adjunct al NATO. Potrivit lui Mircea președintele ales Donald Trump ar putea chiar găsi acea formulă de pace durabilă care să fie acceptabilă pentru toate părțile.

Mircea GEOANĂ, EX-SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Președintele Trump este un negociator extrem de performant. Eu am lucrat cu dânsul la NATO, în mandatul prim al dânsului, eu ca secretar general adjunct la NATO, și are un stil foarte robust de negociere. De aceea, să nu credem că ajutorul american va dispărea și că doar europenii vor fi chemați să facă acest lucru, nu cred. Este o formulă de negociere de a pune presiune pe de o parte pe Ucraina, pe de altă parte presiune pe Moscova. Acesta va fi stilul de negociere al președintelui Trump, pe de o parte evocând posibilitatea ca America să ajute mai puțin și, pe de altă parte, invocând față de Rusia  că America ar putea să ajute mai mult.”  

Războiul nu poate continua la nesfârșit, subliniază Geoană dar formula de pace care va fi gasită, trebuie să fie una care să păstreze independența și suveranitatea Ucrainei. Acest lucru este important pentru Republica Moldova  care nu este acum în pericol militar datorită rezistenței Ucrainei. Singurul risc major la adresa țării noastre, potrivit lui Mircea Geoană, este dezinformarea sau, mai bine zis, războiul hibrid al Moscovei.

Mircea GEOANĂ, EX-SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Nu există un risc militar la adresa Republicii Moldova, am spus-o și când eram la NATO, nu văd nici capacitate și nici intenție din partea rușilor să vină militar, dar războiul hibrid pe care l-au declanșat deja, care s-a văzut la referendum, s-a văzut și la alegerile prezidențiale, va continua la cele parlamentare, fără îndoială.” 

Într-un scenariu în care ar exista risc de atac militar asupra Republicii Moldova, fără îndoială, țara noastră nu va fi lăsată singură afirmă Geoană.

Mircea GEOANĂ, EX-SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Sprijinul pentru RM este foarte solid, inclusiv la Washington, să știți, și în Europa de vest sunt multe acorduri bilaterale pe care RM le-a făcut evident cu România care este cel mai natural și mai apropiat prieten pentru Republica Moldova, dar și cu Franța, cu Germania, cu Marea Britanie mai recent, cu multe alte țări importante, cu Italia. De aceea sunt absolut convins că indiferent de circumstanțe, vom găsi formule, împreună cu toți partenerii noștri occidentali pentru a continua să sprijinim Republica Moldova.” 

Mircea Geoană afrimă că acum este important ca  Republica Moldova, cu suportul partenerilor săi, să intensifice lupta împotriva dezinformării deoarece scrutinul parlamentar de anul viitor este crucial pentru continuarea parcursului european al țării. Așa cum au anticipat deja mai mulți oficiali și experți, Rusia va face tot posibilul pentru a deturna acest drum pe care țara noastră l-a ales.