Discursul lui Vladimir Putin este un raspuns la contraofensiva ucraineana, insa liderul de la Kremlin a ales mobilizarea partiala si nu pe cea generala de teama sa nu transforme razboiul din Ucraina intr-un razboi civil, sustine analistul si istoricul roman Armand Gosu.

Publicat:21.09.2022, 12:38

„Putin se temea sa declarare mobilizarea generala tocmai pentru a nu pune arme in mana populatiei, in care nu are absolut nici o incredere. Acei oameni pot intoarce armele impotriva lui Putin insusi, iar razboiul cu Ucraina s-ar putea transforma intr-un razboi civil. De aceea a acceptat sa declare o mobilizare partiala”, a precizat el, intr-un interviu pentru Contributors.ro.

E primul discurs televizat al presedintelui Putin dupa cel din dimineata de 24 februarie, cand a anuntat inceperea agresiunii militare impotriva Ucrainei. E un moment important, explicati-ne contextul. De ce acum? De ce tot acest spectacol, cu zeci de milioane de oameni care stau lipiti de televizor de ore bune asteptand discursul lui Putin?

Au mai fost discursuri televizate si dupa 24 februarie. Unele importante, altele mai putin. De ce acest discurs este important? Ma intrebati in ce context vine el. Corect, contextul e foarte important. De ce acum?

Prin acest discurs, Putin raspunde contra-ofensivei ucrainene, care a inceput la 29 august, la Herson, si a continuat la 5 septembrie, cu si mai mult succes in regiunea Harkov. Cea mai importanta victorie este, fara indoiala, ocuparea practic fara lupta a Izium, un hub logistic esential pentru aprovizionarea armatei ruse din Donbass.

Totodata, Putin raspunde si interlocutorilor de la Samarkand, summit la care a fost bombardat, nu doar de catre Erdogan, ci practic de catre toti sefii de stat cu care s-a intalnit, cu cereri de a inceta razboiul din Ucraina. Felul in care Putin a fost tratat la Samarkand, faptul ca a fost lasat sa astepte in fata camerelor pe fiecare din omologii sai cu care avea intalnire, l-a facut sa inteleaga mai bine situatia precara in care el personal, dar si Rusia, se afla in acest moment, si sa reactioneze.

Marti seara, la ora 20.00 trebuia sa fie discursurile lui Putin si ministrului Apararii, Serghei Soigu. Televiziunile rusesti au asteptat cu comentatorii de serviciu in studiouri, difuzarea discursurile. La ora 22.00 doi apropiati ai Kremlinului, Markov si Simonian au anuntat pe retelele sociale ca discursul va fi difuzat miercuri dimineata, la ora 8.00. In cele din urma a fost difuzat, dar de la 9.00 si, in fond, n-a continut nimic, dar absolut nimic neasteptat.

Faptul ca difuzarea inregistrarii discursului a intarziat, confirma luptele de culise de la Kremlin, din anturajul lui Putin cat si faptul ca presedintele realizeaza gravitatea situatiei. Ceea ce nu-l face sa renunte la unele teme ale propagandei.

Ce a spus in acest discurs?

In ordinea inversa, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorica, deci obsesia cu istoria si cu granitele. La faptul ca rusii o sa-si apere suveranitatea si integratatea teritoriala, in fata ofensivei Occidentului care vrea sa distruga Rusia. Noutatea ar fi ca Putin impinge tot mai evident spre naratiunea - “patria in pericol”, trebuie ca tot poporul rus sa puna mana pe arma ca s-o apere. Deci, Putin se inspira din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. In conditiile in care mii de soldati rusi fac rapoarte pentru a iesi din armata si nu vad nici un motiv pentru care ar continua razboiul impotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugravi Rusia ca fiind amenintata, e o incercare de a mobiliza populatia pentru razboiu.

Doar amintesc tema propagandei rusesti, anume ca Rusia nu lupta cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea sa distruga Rusia. E o tema mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi ca Rusia trebuie sa sustina dorinta celor din Ucraina care vor sa-si decida singuri viitorul in referendumurile anuntate. Putin foloseste un termen ciudat, concetatenii nostri. Adica, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerati deja cetateni ai Rusiei. Poate e doar o scapare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui sa ma uit mai atent pe transcriere, deocamdata nu se pot accesa site-ul Presedintiei ruse.

Si, pe locul intai, cel mai important punct, este anuntarea — la cererea Ministerului Apararii, repeta asta de cel putin doua ori in discurs - a mobilizarii partiale. Deci, nu e vrut, ci Soigu.

Ce inseamna mobilizarea partiala? Si cum poti sa faci mobilizarea cand Rusia nu e in razboi, ci doar desfasoara o operatiune militara speciala?

Grea intrebare, eu n-am raspuns la ea. Putin ar trebui sa va raspunda. E un paradox aici, cum bine sesizati. Formal Rusia nu a declarat razboi, dar a declarat mobilizare, fie ea si partiala.

Decretul de mobilizare partiala a fost deja publicat. A iesit si ministrul Soigu cu cateva detalii importante. Ministrul Apararii spune ca vor fi mobilizati 300.000 de oameni, dar ca Rusia ar avea o capacitate de mobilizare mult mai mare, cu un total de 20 de milioane de rezervisti.

Decretul e important, inainte ca sa vorbim m-am uitat pe el. Pe scurt: mobilizarea partiala incepe de astazi, 21 septembrie. Cei mobilizati primesc statutul de militari cu contract, ceea ce inseamna ca vor fi platiti la fel ca militarii cu contract. Pot fi scutiti cei care lucreaza in intreprinderi din complexul militaro-industrial, iar guvernul va defini clar aceste categorii. Pot fi scutiti de armata pe motiv de varsta, starea sanatatii sau daca au fost condamnati la inchisoare pentru anumite fapte.

Aceasta decizie de mobilizare a fost pregatita marti de modificarea Codului Penal de catre Duma de Stat. In ce fel?

Dupa ce Putin s-a intors de la Samarkand, din Uzbekistan, evolutia evenimentelor a capatat o alta dinamica. S-a cerut un raspuns adecvat contra-ofensivei victorioase ucrainene care in 5 zile a eliberat peste 8000 km patrati, cat a reusit sa ocupe armata rusa in 6 luni de razboi in regiunea Harkov. De notat, aceasta contra-ofensiva nu a putut fi oprita la granita administrativa a regiunii Lugansk. Astfel, dupa eliberea regiunii Harkov, a inceput si eliberarea regiunii Lugansk, singura regiune pe care Rusia reusise la inceputul lunii iulie s-o ocupe 100%.

Cum armata rusa nu face fata trupelor ucrainene, s-a implicat politicul. Duma a modificat Condul Penal in sensul definirii unor termeni, mobilizare, stare de razboi, vreme de razboi. Au fost introduse pedepse pentru jaf, pentru cei care se predau inamicului, pentru cei care pleaca din armata.

Spuneam ca armata rusa este supusa unei presiuni uriase, legislatia permite militarilor rusi sa ceara lasarea la vatra din cauza convingerilor lor. Erau mii de astfel de cereri la comandamentul trupelor din Izium, cereri care mai apoi au fost publicate de presa ucraineana.

Cine vor fi cei mobilizati?

In Rusia e o loterie intreaga viata, nu doar mobilizarea. Ministrul Soigu are nevoie de 300.000 de oameni. El spune ca vor fi folositi pe linia de contact, unde vor fi trimisi dupa ce vor fi atrenati corespunzator.

De ce 300.000? Cred ca e vorba aici de infanterie. In vreme de pace, armata rusa are 280.000 militari trupe de infanterie. Cele mai multe unitati au fost distruse de ucraineni. S-a luat decizia desfiintarii totale a unor unitati, printre care si cea care in martie ocupase Bucea. Pur si simplu 80 chiar 90% din personalul acestor unitati a fost nimicit in lupta. Deci, cei 300.000 vor forma trupele de infanterie pentru viitoarele incercari de ofensiva.

In zona de frontiera, mai ales in regiunea Bolgorod, in ultimele doua saptamani au fost trimisi zeci de mii de tineri de 18 ani, soldati in termen, care abia au depus juramantul. Deja comitetele mamelor soldatilor au inceput actiuni de protest pentru a-i salva pe acesti tineri, a-i tine cat mai departe de zona luptelor.

Faptul ca armata rusa nu are soldati s-a vazut cel mai bine in Donbass, unde dupa pregatire de artileri de cateva ore, nu mai are cine sa mai plece la atac, pur si simplu sunt prea putini soldati, armata e prost organizata.

Citeste continuarea artiolului pe Contributors.ro

Sursa: