China şi-a exprimat joi sprijinul pentru demersurile preşedintelui american Donald Trump de a ajunge la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina la o reuniune a G20 din Africa de Sud, în timp ce aliaţii americani s-au adunat în jurul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează digi24.ro.

Publicat:21.02.2025, 12:19

La mai puţin de o lună de la preluarea mandatului de preşedinte, Donald Trump a schimbat politica SUA cu privire la războiul din Ucraina, renunţând la o campanie de izolare a Moscovei printr-o discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin şi discuţii între înalţi oficiali americani şi ruşi la Riad, de la care Ucraina a fost exclusă. 

Miercuri, Trump l-a numit dictator pe Zelenski, determinând declaraţii de sprijin în favoarea preşedintelui ucrainean din partea membrilor G20 precum Australia, Germania şi Regatul Unit. 

„China sprijină toate eforturile care conduc la pace (în Ucraina), inclusiv recentul consens la care s-a ajuns între Statele Unite şi Rusia", le-a spus ministrul de externe chinez Wang Yi omologilor din G20 reuniţi la Johannesburg, potrivit unui comunicat al ministerului său. "China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în soluţionarea politică a crizei", a adăugat el. 

Wang nu a reiterat punctul din discursul pronunţat la Conferinţa de Securitate de la München vinerea trecută, conform căruia toate părţile interesate din conflictul Rusia-Ucraina ar trebui să participe la orice discuţii de pace. 

„China este în general fericită să vadă relaxarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi trecerea crizei ucrainene către o soluţie politică, dar va acorda o atenţie deosebită direcţiei negocierilor şi direcţiei relaxării relaţiilor dintre SUA şi Rusia", a declarat Cui Hongjian, şeful catedrei de studii asupra Uniunii Europene de la Universitatea de Studii Străine din Beijing. 

„Dacă China participă la mediere, aceasta poate reduce riscul ca Statele Unite să folosească relaxarea relaţiilor cu Rusia pentru a dăuna intereselor Chinei", a estimat Cui Hongjian. El a adăugat că declaraţiile lui Wang Yi, potrivit cărora toate părţile interesate ar trebui să fie incluse în discuţii, acoperă nu numai Ucraina şi Europa, ci şi China şi ţările din Sudul Global. Ţările din Sudul Global reprezintă ţări în curs de dezvoltare, emergente sau cu venituri mai mici, mai ales din emisfera sudică, aminteşte Reuters. 

Cu toate acestea, alţi analişti au fost sceptici cu privire la o implicare substanţială a Chinei dincolo de declaraţiile retorice din această etapă, având în vedere aversiunea Beijingului faţă de riscurile geopolitice. 

„China este fericită că nu este chemată la faţa locului pentru a livra pentru că nu ştie ce va cere Trump", a declarat Alexander Gabuev, directorul Carnegie Rusia Eurasia Center. „Trump a vrut iniţial implicarea Chinei, dar acum a vorbit cu Putin. Are impresia că nu are nevoie de China pentru a ajunge la un acord cu Putin, iar Putin îi va oferi o înţelegere perfectă şi mai bună în viitor", estimează Gabuev. 

Wang a spus că relaţiile dintre China şi Rusia „se îndreaptă către un nivel mai înalt şi o dimensiune mai largă" în timpul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în marja reuniunii G20. Ei se vor întâlni în curând la Moscova pentru următoarele discuţii, conform unui anunţ făcut de Lavrov mai devreme în cursul zilei de joi. 

Alţi analişti cred că China vrea să păstreze un picior în uşa negocierilor pentru că vrea să participe la reconstrucţia Ucrainei. „China şi-ar putea îndrepta atenţia către discutarea rolului chinez în eventuala reconstrucţie şi menţinere a păcii - ceva ce ar oferi Beijingului un interes semnificativ mai mare în arhitectura europeană de securitate", a declarat Ruby Osman, expert în China la Institutul Tony Blair pentru Schimbare Globală. 

Administraţia Trump a anunţat marţi că a convenit să poarte mai multe discuţii cu Rusia pentru a pune capăt conflictului in Ucraina după o întâlnire ruso-americană de 4 ore şi jumătate desfăşurată în capitala Arabiei Saudite. Moscova a calificat aceste discuţii ca utile, dar şi-a întărit cererile, insistând în special că nu va tolera ca NATO să acorde Ucrainei calitatea de stat membru. 

Anterior, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a declarat că ţara sa salută acordul dintre SUA şi Rusia de a începe negocierile de pace cu privire la Ucraina, deşi consideră „imperativ" ca Europa să fie parte a acestui proces, întrucât războiul „se produce pe pământ european".

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.