„Premierul Marii Britanii Keir Starmer și președintele Franței Emmanuel Macron nu au făcut nimic pentru a opri războiul din Ucraina”. Donald Trump a lansat această acuzație la adresa liderilor europeni, cu câteva zile înainte să-i primească la Casa Albă, scrie știrileprotv.ro

Publicat:22.02.2025, 08:29

Trump, numit de apropiați „președintele păcii”, a continuat să-l critice și pe președintele ucrainean, spunând că Zelenski joacă dur, deși nu are „nicio carte în mână.” Și, a mai spus Trump, prezența lui Volodimir Zelenski la negocieri ar îngreuna doar încheierea unui acord cu Rusia.

La o întâlnire cu guvernatorii americani, Donald Trump a criticat din nou Kievul.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Am avut discuții bune cu Putin și nu la fel de bune cu Ucraina. Ucrainenii n-au niciun atu, dar joacă dur. Noi nu vom permite ca această situație să continue.”

Trump a expus aceeași idee într-un interviu la postul conservator Fox Radio.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „L-am privit (pe Volodimir Zelenski) cum negociază ani întregi, dar negociază fără cărți. Nu are nicio carte în mână. La un moment dat, te saturi. Iar eu m-am săturat.”

Și a repetat că nu e nevoie ca Ucraina să fie prezentă la negocierile de pace pentru încheierea războiului care se duce... pe teritoriul ei.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „El (Volodimir Zelenski) a fost la întâlniri timp de trei ani și nu a rezolvat nimic. Prin urmare, nu cred că e foarte important să fie prezent la discuțiile de pace, să fiu sincer. Cu el prezent ne-ar fi mai greu să ajungem la un acord.”

Trump a declarat din nou că nici europenii nu au stat de vorbă cu Putin pentru a pune capăt războiului, însă politica dusă de Occident a fost izolarea diplomatică a președintelui rus.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „(Europenii) n-au făcut nici ei nimic, n-au avut nicio întâlnire cu Rusia. Macron mi-e prieten și Keith Starmer (premierul britanic) e un tip foarte cumsecade, dar niciunul nu a făcut nimic.”

Președintele american a comparat Ucraina cu Gaza, spunând că e chiar mai rău decât în enclava palestiniană.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Totul a fost demolat. Domuri de o mie de ani au fost distruse. Măcar în Gaza au mai rămas clădiri în picioare.”

Brian Kilmeade, jurnalist FOX Radio: „Dar, domnule președinte, de vină pentru aceste distrugeri e Vladimir Putin, nu sunteți de acord?

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „M-am săturat să aud asta. Am văzut suficient.”

Acordul pe exploatarea mineralelor rare

Trump l-a acuzat pe Zelenski și că l-a lăsat pe Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, să-l aștepte, când acesta a fost în vizită la Kiev, fiindcă ar fi dormit prea mult.

Donald Trump, președintele Statelor Unite:„Scott s-a dus tocmai până în Ucraina. Eu i-am zis să nu meargă. De-aia avem telefoane. E o călătorie periculoasă, dar el a ținut morțiș să meargă. E un patriot.”

Scott Bessent a mers la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski despre un acord prin care Ucraina să cedeze Statelor Unite 50 la sută din drepturile de exploatare a minereurilor rare. După ce inițial ar fi acceptat, spun americanii, Zelenski a refuzat acordul, iar asta i-ar fi stârnit mânia lui Trump. Liderul ucrainean însă își dorește că înțelegerea să includă garanții de securitate din partea americanilor. În plus, valoarea totală a acestui acord - de 500 de miliarde de dolari - ar depăși cu mult tot ajutorul financiar pe care Washingtonul l-a furnizat Ucrainei în timpul războiului. Kievul spune că a primit armament american în valoare de 67 de miliarde de dolari și ajutoare bănești de 31,5 miliarde.

Ucraina dispune de zăcăminte bogate de titan, uraniu și litiu, esențiale în tehnologie și inginerie aerospațială, între altele.

Contractul a fost modificat de ambele părți în mai multe rânduri în ultimele zile, iar în cea mai nouă formă va fi acceptat de Kiev, crede consilierului lui Trump pe probleme de securitate.

Mike Waltz, consilierul lui Donald Trump:„Președintele Zelenski o să semneze acordul. Iar asta o să se întâmple foarte curând. Este o înțelegere bună pentru Ucraina. În plus, noi avem obligația față de contribuabilii americani să recuperăm sutele de miliarde de dolari investite de noi în război.”

Că cele două părți sunt aproape de un acord, pare să indice și mesajul trimisului special al lui Donald Trump pentru Ucraina. Generalul în retragere Keith Kellogg care s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Zelenski și consilierii acestuia l-a numit pe liderul Ucrainean „curajos” într-o postare pe rețeaua X. La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile purtate cu Kellogg i-au redat speranța, după ce, în ultimele trei zile, relațiile dintre Kiev și Washington pare că au ajuns pe marginea prăpastiei.