Pacea nu trebuie să fie impusă Ucrainei, iar orice soluție pentru rezolvarea războiului trebuie să implice Statele Unite, a declarat cancelarul german Olaf Scholz cu privire la discuțiile de miercuri seară dintre Donald Trump și Vladimir Putin. De asemenea, oficiali din mai multe state membre NATO au cerut un loc pentru Kiev la masa negocierilor. Discuțiile de pace „nu sunt o trădare” a Ucrainei, a replicat secretarul american al Apărării, scrie hotnews.ro
Donald Trump a anunțat că a discutat miercuri cu Vladimir Putin despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Ulterior, președinte american a avut o conversație telefonică și cu Volodimir Zelenski.
„Este foarte clar pentru mine că nu trebuie să existe nicio soluție care să nu implice și SUA”, a declarat Scholz „Următoarea sarcină este să ne asigurăm că nu există o pace impusă”, a adăugat el într-un interviu pentru Politico.
La rândul său, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că Rusia va rămâne o amenințare la adresa securității Europei chiar dacă se va ajunge la un acord de pace în Ucraina.
„Ar fi naiv să credem că această amenințare, chiar și după orice acord de pace, oricând s-ar materializa, s-ar diminua de fapt”, a declarat Pistorius înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.
„Acesta este motivul pentru care trebuie să investim mai rapid și mai mult în capacitățile noastre de apărare și securitate. Pacea, aceasta a fost din păcate experiența de-a lungul secolelor, poate fi asigurată doar dintr-o poziție de forță”, a adăugat el.
Fără „pace prin slăbiciune”
Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, adoptă un ton similar omologului german și avertizează că nu este momentul pentru o „pace prin slăbiciune”, care poate avea consecințe dramatice, opuse obiectivului de a aduce pacea în Europa, potrivit The Guardian.
Lecornu afirmă că, deși este „adevărat din punct de vedere istoric” că NATO a fost cea mai importantă alianță militară, adevărata întrebare este dacă va mai fi așa peste 10-15 ani, având în vedere modul în care lumea se schimbă, cu apariția unor noi amenințări, și că ar trebui să se pună în centrul discuțiilor asigurarea că va mai fi așa.
Orice acord de pace pentru încheierea conflictului din Ucraina trebuie să fie unul de durată și este crucial ca Kievul să fie strâns implicat în negocieri, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Toți vrem pace în Ucraina. Vrem ca Ucraina să fie în cea mai bună poziție când încep negocierile”, a afirmat Rutte la sosirea la sediul NATO din Bruxelles unde avea reuniunea miniștrilor apărării.
Secretarul general al NATO a minimalizat declarațiile de miercuri ale secretarului american al apărării, Pete Hegseth, potrivit căruia este nerealist ca Ucraina să se aștepte să adere la NATO în urma unui acord de pace.
„Suntem o alianță a democrațiilor și trebuie să avem o dezbatere”, a spus Rutte, adăugând că Alianța este ca „o familie care va rămâne timp de generații”.
Discuțiile de pace „nu sunt o trădare” a Ucrainei
La sosirea la reuniunea de la Bruxelles, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a subliniat că agresiunea rusă asupra Ucrainei a fost „o resetare pentru NATO” și un moment de „realizare a faptului că această alianță trebuie să fie robustă, puternică și reală”.
„Acesta este motivul pentru care președintele Trump a solicitat creșterea cheltuielilor de apărare pentru NATO, pentru ca țările europene să recunoască că aceasta este o amenințare urgentă și reală la adresa continentului, iar această agresiune trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus el.
El l-a lăudat pe Trump pe care l-a descris ca fiind „cel mai bun negociator de pe planetă” pentru că aduce ambele părți la masă în căutarea păcii. Dar, confruntat de jurnaliști cu întrebări dacă impulsul rapid din prezent în favoarea păcii, el a respins ideea că discuțiile cu Putin sunt o trădare a Ucrainei.
„Acesta este limbajul dumneavoastră, nu al meu. Cu siguranță nu este o trădare”, a precizat Hegseth. „Nu există nicio trădare; există o recunoaștere a faptului că întreaga lume și SUA au investit în pace, într-o pace negociată”, spune el.
„Nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina”
John Healey, secretarul britanic al Apărării care miercuri a condus ședința grupului de contrac pentru Ucraina, a precizat că „sarcina noastră este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru orice discuție”.
„Vom continua aceste discuții ca aliați NATO și veți vedea noi anunțuri de sprijin pentru Ucraina prin intermediul NATO. Am văzut apelurile din partea președintelui Trump peste noapte. Cu toții dorim să vedem o pace durabilă și nicio revenire la conflict și agresiune, și să nu uităm. Rusia rămâne o amenințare mult dincolo de Ucraina. Mesajul meu va fi că nu poate exista nicio negociere cu privire la Ucraina fără Ucraina, iar vocea Ucrainei trebuie să fie în centrul oricăror discuții”, a declarat oficialul de la Londra.
Această poziție a fost întărită de ministrul canadian al Apărării, Bill Blair. „Avem discuțiile în curs între președinte (nr. Trump) și Putin. Din punctul nostru de vedere, este esențial ca Ucraina să facă parte din această negociere și vom continua să îi sprijinim pentru a fi în cea mai puternică poziție posibilă”, a spus Blair.
O poziție mai dură a avut-o șeful serviciului de informații externe al guvernului Regatului Unit, Sir Alex Younger. „Rusia vrea ca Ucraina să fie o non-țară, iar dacă Donald Trump cedează la acestă dorință, am pierdut”, a declarat el pentru BBC Radio 4.
China se oferă să găzduiască o întâlnire Putin – Trump
China a propus să organizeze o întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și Donald Trump pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, au declarat pentru Wall Street Journal surse familiarizate cu această chestiune.
Oficialii chinezi au trimis în ultimele săptămâni, prin intermediari, o propunere echipei Trump de a organiza un summit între cei doi lideri și de a facilita ulterior eforturile de menținere a păcii după un eventual armistițiu, potrivit unor surse din Beijing și Washington ale WSJ.
Cu toate acestea, oferta este privită cu scepticism de americani și europeni, având în vedere legăturile strânse dintre Beijing și Moscova.
Donald Trump a anunțat că a discutat miercuri cu Vladimir Putin despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Am convenit, de asemenea, ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele (Volodimir) Zelenski al Ucrainei, pentru a-l informa despre convorbire, lucru pe care îl voi face chiar acum”, a scris Donald Trump într-o postare pe reţeaua sa de socializare Truth Social.
Zelenski a spus ulterior că a avut o „discuție semnificativă” cu liderul de la Casa Albă.
„Președintele Trump a împărtășit detalii referitoare la conversația sa cu Putin. Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, trasăm următorii noștri pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și solidă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să menținem legătura în continuare și să planificăm întâlniri viitoare”, a adăugat el.
Convorbirea lui Trump cu Putin a durat o oră și jumătate, iar cea cu Zelenski aproximativ o oră.
Kremlinul a declarat că Putin și Trump au fost de acord să se întâlnească, iar Putin l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova. Trump a declarat că prima lor întâlnire va avea loc „probabil” în curând în Arabia Saudită, potrivit Reuters.
Nicio negociere de pace în Ucraina nu a mai avut loc din primele luni ale războiului care durează de aproape trei ani