Ciclonul Boris continuă să facă victime în Europa şi a produs până acum pagube de 8 miliarde de euro. Numărul morţiilor a ajuns la 17, în centrul şi estul Europei. De alţi opt oameni, toţi din Cehia, nu se mai ştie nimic de duminică. Cel mai rău este acum în Italia, unde doi oameni au fost daţi dispăruţi şi peste o mie de oameni au fost evacuaţi, după ce apele le-au intrat în case, scrie observatorul.ro

Publicat:20.09.2024, 14:29

Regiunea Emilia-Romagna este de nerecunoscut după ce ciclonul Boris a răvăşit mai multe localităţi. În orăşelul Faenza, la doar 40 de kilometri de Bologna, străzile au fost complet înghiţite de ape. 

"E ceva ce-ţi dă fiori de fiecare dată când te uiţi. Îţi spulberă inima să-ţi vezi oraşul inundat. Am 27 de ani şi e prima dată când trebuie să mă deplasez cu o barcă. Înainte, puteam să o fac cu bicicleta", a povestit un localnic.

Este pentru al doilea an la rând când locuitorii privesc neputincioşi şi plini de spaimă cum oraşele şi câmpurile lor sunt distruse de furia naturii. 

Peste o mie de oameni au fost evacuaţi cu bărcile de pompieri. Alţii încă aşteaptă să fie salvaţi şi s-au refugiat la etajele superioare ale clădirilor.  Alte 11 regiuni sunt sub cod galben de inundaţii şi ploi torenţiale. 

Inundații catastrofale și în Polonia

În Polonia, râul Oder riscă să inunde, pentru a doua oară, oraşul Wroclaw. În alte localităţi, situaţia rămâne critică. Peste 500 de oameni au fost evacuaţi, în Lewin Brzeski. Apa este atât de mare aici încât autorităţile trebuie să le aducă cu barca alimente localnicilor pe care nu i-au putut evacua. 

Oficialii din Varşovia au anunţat compensaţii de 470 de milioane de euro pentru oamenii ale căror case au fost inundate şi un fond de peste 1 miliard de euro pentru ziduri de protecţie, baraje şi rezervoare. 

"Asta e situaţia mea acum. Am rămas fără bani, nu mai am animale, nu mai am grâne, nu mai am din ce să trăiesc, am rămas doar cu perechea asta de pantaloni", mărturisește un localnic.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers personal în regiunile puternic afectate de inundaţii din Polonia. La Wroclaw, ea se va întâlnii cu şefi de stat şi guvern din Europa Centrală. Primele estimări indică că valoarea pagubelor ar depăşit 8 miliarde de euro. Brokerii de reasigurare spun însă că cifra este una optimistă, iar pagubele reale ar putea fi mult mai mari. 

În Austria, guvernul se pregăteşte pentru următoarele inundaţii. Fondul de urgenţă va creşte la un miliard de euro, iar companiile afectate de dezastru vor fi scutite de la plata impozitelor. 

În timp ce centrul continentului se scunfundă, vestul Europei continuă lupta cu incendiile de vegetaţie. În Portugalia, peste 400 de pompieri încearcă să stingă flăcările ce au izbucnit în apropierea oraşului Porto. În 3 zile, peste 100.000 de hectare au fost pârjolite.