Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice. În întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor. Anul 2024 a fost cel puţin dramatic şi sfâşietor.

Publicat:04.01.2025, 21:57

2024 va intra negreşit în istorie ca anul revenirii lui Donald Trump, care a reuşit să ajungă la Casa Albă, năruind multora visul de a vedea prima femeie preşedinte american.

Donald TRUMP, CANDIDATUL REPUBLICAN LA PREȘEDINȚIA SUA: Este o victorie politică cum nu s-a mai înregistrat în ţara noastră. Vreau să mulţumesc poporului american pentru onoarea extraordinară de a fi ales al 47-lea preşedinte - şi al 45-lea - preşedinte al vostru.”

Cu alte crize care au atras mai multă atenţie războiul din Ucraina a continuat pentru al treilea an consecutiv de la debutul său, în februarie 2022.

Discuţiile despre un posibil acord de pace au continuat să apară pe tot parcursul anului, cu diverse nuanţe şi s-au accelerat după victoria lui Trump, care a promis că va pune capăt războiului în 24 de ore. În 2024 Vladimir Putin şi-a început al cincilea mandat de preşedinte al Rusiei în luna mai, după ce a câştigat un scrutin pe care Occidentul l-a catalogat drept o farsă.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE ALES AL FEDERATIEI RUSE: „Aș dori să le mulțumesc cetățenilor pentru susținere și încredere! Vă mulțumesc!”  

Inamicul numărul unu a lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit în februarie, în circumstanţe tulburi, în închisoarea din Arctica unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru conducerea unei organizaţii extremiste.

Iulia NAVALINAIA, SOTIA LUI NAVALINII:Vreau ca Putin, toți cei din jurul lui, prietenii lui Putin, guvernul lui, să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au facut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Și această zi va veni foarte curând.”

În august, Moscova a negociat cel mai mare schimb de prizonieri Est-Vest de la sfârşitul Războiului Rece, eliberând 16 occidentali şi disidenţi ruşi, inclusiv pe jurnalistul american Evan Gerșkovici, în schimbul a 10 ruşi.

Israelul şi-a arătat lumii puterea în 2024. Chiar dacă şi-a continuat ofensiva în Gaza - ucigând zeci de oameni aproape zilnic -, în acelaşi timp, a luptat împotriva Hezbollah, gruparea militantă susţinută de Iran în Liban. A desfăşurat în acest an asupra Hezbollah atacuri unice în istorie, cu pagere capcană.

Pe 8 decembrie, după aproape 14 ani de război civil şi cinci ani de impas, regimul lui Bashar al-Assad din Siria s-a prăbuşit dramatic în doar o săptămână. Assad a fugit discret la Moscova, unde a primit azil politic.

În 2024 lumea a aflat că doi membri ai familiei regle britanice se luptă cu cancerul. Palatul Buckingham a anunţat în februarie că Regele Charles, se luptă cu boala, iar  prințesa Kate a făcut public anunțul în martie. Ambii şi-au petrecut cea mai mare parte a anului făcând chimioterapie, iar Kate a anunţat într-un videoclip în septembrie că a terminat cu terapia.

 „Acum mă concentrez pe a mă vindeca complet de cancer. Deși am terminat chimioterapia, drumul meu către vindecare și recuperare completă este lung și trebuie să continui să iau fiecare zi așa cum vine.”

Evenimentele meteorologice extreme au continuat să facă ravagii în întreaga lume în 2024. Furtuna Boris a provocat în septembrie inundaţii şi dezastre de proporţii în Europa Centrală.

În octombrie, inundaţiile din Spania au provocat sute de morţi, un bilanţ fără precedent în acest secol.

2024 a fost un an al alegerilor, cu un record de scrutine, într-o multitudine de ţări, inclusiv puteri mondiale. În Marea Britanie, Partidul Laburist condus de Keir Starmer a îndepărtat Partidul Conservator de la guvernare. Franţa are deja al patrulea prim-ministru în 12 luni. În mod similar, în Germania, guvernul cancelarului Olaf Scholz a pierdut un vot de cenzură şi vor avea loc alegeri anticipate la 23 februarie. 
În Austria alegerile au fost câştigate de extrema dreaptă, o victorie istorică, în timp ce în România, alegerile prezidenţiale au fost anulate din cauza suspiciunii de interferenţă a unei puteri străine. De altfel, alegerile pentru Parlamentul European din iunie au confirmat ascensiunea partidelor naţionaliste şi de extremă dreapta, iar acest lucru s-a reflectat şi la nivel naţional.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.