Reuniune crucială a liderilor lumii privind soarta războiului din Ucraina, înaintea întâlnirii președintelui american cu Vladimir Putin. În orașul german Munchen s-au întâlnit astăzi șefi de stat și guvern în cadrul Conferinței de Securitate, care este văzută ca un punct de cotitură pentru viitorul țării vecine și al Europei, după dezghețarea relațiilor dintre SUA și Rusia.
Înainte de a se începe Consiliul de Securitate, Volodimir Zelenski a susținut o conferință de presă. În marja acesteia liderul ucrainean a spus nedumerit că nu vede ca Statele Unite ale Americii să dețină un plan, care ar pune capăt războiului pornit de Rusia.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Nu văd că ar exista un plan în acest sens în Statele Unite. Cred că este foarte important. Va fi foarte dificil.”
Washingtonul va continua să ajute Kievul, cu această noutate a ieșit Zelenski după întâlnirea cu senatorii americani. Tot astăzi urmează să discute președintele ucrainean urma să se întâlnească și cu vicepreședintele SUA, dar convorbirea a fost amânată, pe motiv că America ar examina acum un memorandum de parteneriat propus de Ucraina. Administrația Prezidențială de la Kiev a confirmat informația, menționând că SUA analizează un document ce prevede accesul la resursele minerale rare ale Ucrainei în schimbul sprijinului militar și financiar. Într-un discurs rostit tot la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a admis că ar putea merge la Moscova pentru a purta discuții privind Kievul. La rândul său șeful Pentagonului admite că Europa va lua parte la negocierile privind soluționarea conflictului din Ucraina.
Pete HEGSETH, SECRETARUL AMERICAN AL APĂRĂRII: „Sarcina mea astăzi la Bruxelles a fost să aduc realismul în discuție. Întoarcerea la granițele din 2014 nu este posibilă. Prezența trupelor americane în Ucraina este puțin probabilă. Realitatea aderării Ucrainei la NATO ca parte a unei soluții negociate este, de asemenea, puțin probabilă.”
Deși aseară Donald Trump a declarat că la Munchen va fi prezentă o delegație din Rusia, care va avea discuții cu reprezentanții americani, astăzi Kremlinul l-a contrazis, precizând că nimeni din oficialii ruși nu a fos invitat și nici acreditat. Conferința de Securitate de la Munchen, care a început azi va dura trei zile și reunește peste 50 de șefi de stat și guvern, printre care și președintele Maia Sandu, dar și peste o sută de miniștri ai afacerilor de externe și apărării.
Din 1963, Conferința de Securitate de la München a reunit lideri de stat, experți, diplomați și reprezentanți ai grupurilor de reflecție pentru a găsi soluții la provocările globale - de la conflicte militare la amenințări de mediu. Războiul din Ucraina a beneficiat de o atenție deosebită în ultimii ani și a devenit unul dintre subiectele-cheie.