La Paris a început reuniunea de urgență convocată de Franța, în contextul extrem de tensionat al situației din Ucraina, după ce Statele Unite au anunțat că Europa nu va participa la negocierile de pace cu Rusia. Securitatea Europei se află la un moment de cotitură a avertizat, șefa Comisiei Europene la sosirea la mini-summit. Principalele temeri ale europenilor este că nu mai pot conta pe protecţia militară a SUA şi că Trump va încheia cu Putin un acord de pace în Ucraina, care va submina Kievul şi securitatea continentală europeană.

Publicat:17.02.2025, 19:57

La summitul de urgență de la Paris participă șefii guvernelor din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca, precum și președintele Consiliului European, cel al Comisiei Europene și secretarul general al NATO.

Această întâlnire a fost declanșată atât de discuțiile iminente dintre Moscova și Washington din Arabia Saudită, cât și de comentariile negociatorului american pe problema Ucrainei conform cărora europenii nu au loc la masă de negocieri.

“ - Puteți garanta că ucrainenii vor fi la masa negocierilor, la fel și europenii? 
-Răspunsul la ultima parte a întrebării este, nu.”

Vicepreședintele american JeiDI Vance a întărit sentimentul de abandon – chiar de ostilitate – părând că adoptă critica lui Putin la adresa Europei.

 J.D VANCE, VICEPREȘEDINTELE STATELOR UNITE: „Cea mai mare ameninţare pentru Europa nu este Rusia, China sau alt actor din exterior. Mă îngrijorează amenințările care vin din interior.”

Abordarea agresivă și tranzacțională a lui Trump față de relațiile internaționale se adaugă la teama de abandon.

Daniela SCHARZER, ANALIST POLITIC: „Noi vedem că Statele Untie vor să se retragă din organizațiile naționale. Asta slăbește sructura ordinei internaționale.”

Președintele Trump l-a trimis anterior secretarul său de trezorerie, la Kiev pentru a cere Ucrainei să predea drepturi asupra a ceea ce administrația Trump spune că sunt 500 de miliarde de dolari de minerale esențiale, drept plată pentru tot ajutorul acordat de America în trecut. Ucraina a refuzat aceste cereri, cerând claritate cu privire la ce va primi țara în schimb.

“Nu este în interesul nostru astăzi, nu este în interesul Ucrainei suverane.”

Unii lideri europeni au început să se teamă că adevăratul plan al Americii ar putea fi  o nouă împărțire a Europei într-o sferă de influență occidentală și rusă. Un alt motiv de  îngirjorare este că Trump în mod clar nu are un plan de pace pregătit.

Olaf BOHNKE, ANALIST POLITIC DIN GERMANIA: „În opinia mea, ținând cont de ce s-a întâmplat săptâmâna trecută, guvernul american nu are niciun plan, ceea ce fac ei într-o maniera “trumpiană” este să facă valuri, să provoace confuzie maximă și să vadă cum reacționează oamenii și asta a funcționat.  Europenii sunt acum speriați, confuzi și aleargă ca puii în cameră.”  

Întâlnirea de la Paris este de așteptat să abordeze modul de a obține Europei un loc la masa negocierilor de pace; ce ar putea oferi Europa pentru menținerea păcii și ce ar trebui să le ceară americanilor; și cum să finanțeze reînarmarea.

Bartomiej KOT, DIRECTOR DE PROGRAME, FORUMUL DE SECURITATE DIN VARȘOVIA: „În opinia lui Donald Trump Europa nu are la moment greutatea, gravitatea care i-ar permite să așeze la masa de negocieri.”

Orice s-ar întâmpla în discuții, Europa va trebui să facă mai mult. Dacă un acord necesită desfășurarea de trupe europene în Ucraina, aceste angajamente și nevoia de a mobiliza noi forțe pentru a umple golurile pe care le lasă americanii, ar putea fi extrem de costisitoare. Cu toate acestea, dacă Ucraina respinge o înțelegere proastă sau dacă diplomația se prăbușește și războiul continuă, atunci Europa ar putea fi lăsată să preia o parte mult mai mare din factura pentru ajutorul militar – poate toată, dacă Trump se va spăla pe mâini. În acest caz, europenii ar putea fi nevoiți să aleagă între creșterea cheltuielilor, confiscarea activelor rusești sau pur și simplu să privească cum Ucraina se prăbușește în timp. În practică, sumele sunt mari: aproximativ 50 de miliarde de dolari ar compensa deficitul de ajutor al Americii pentru un an.