Negociatorii americani care presează autorităţile de la Kiev pentru a dobândi acces la mineralele rare ale Ucrainei au evocat posibilitatea opririi accesului țării la reţeaua de sateliţi Starlink, deţinută de Elon Musk, potrivit Reuters, scrie știrileprotv.ro
Reţeaua Starlink este compusă din peste 7.000 de sateliţi artificiali cu orbită joasă (LEO) care oferă conexiune la Internet în peste 100 de ţări. Această reţea este vitală pentru asigurarea accesului la Internet pentru Ucraina şi armata ucraineană.
Potrivit surselor citate de Reuters, accesul în continuare al Ucrainei la reţeaua Starlink a fost evocat în discuţiile dintre oficialii americani şi ucraineni, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat o propunere iniţială venită de la Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent.
Subiectul a fost ridicat, din nou, în cursul discuţiilor care au avut loc joi între emisarul american Keith Kellogg şi Volodimir Zelenski, a precizat una dintre sursele din apropierea discuţiilor. La această reuniune, Ucrainei i s-a comunicat că riscă să îi fie oprit acces la reţeaua Starlink dacă nu va ajunge la un acord cu privire la mineralele rare, a spus sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
"Ucraina funcţionează pe baza reţelei Starlink. Pierderea accesului la Starlink ar fi o lovitură uriaşă", a spus sursa.
Zelenski a respins solicitările venite din partea administraţiei Trump pentru rezervele de minerale ale Ucrainei, estimate la 500 de miliarde de dolari, pentru a rambursa ajutoarele oferite de Washington de la debutul războiului, adăugând că SUA nu au oferit niciun fel de garanţii de securitate.
Vineri, preşedintele ucrainean a spus că echipe de negociatori americani şi ucraineni lucrează la un acord iar Trump a precizat că un acord va fi semnat în curând.
Musk a redus ulterior accesul Ucrainei la reţeaua Starlink
Miliardarul american Elon Musk a furnizat Ucrainei câteva mii de terminale Starlink pentru a înlocui reţelele de comunicaţii distruse de Rusia după debutul invaziei, în luna februarie 2022. Salutat ca un erou în Ucraina, Musk a redus ulterior accesul Ucrainei la reţeaua Starlink, cel puţin odată, după toamna lui 2022, pe măsură ce miliardarul american a devenit din ce în ce mai critic cu privire la modul în care autorităţile de la Kiev gestionează războiul.
Melinda Haring, senior fellow la Atlantic Council, spune că reţeaua Starlink este esenţială pentru operaţiunile cu drone ale Ucrainei, care constituie un pilon esenţial al strategiei sale militare. "Pierderea accesului la Starlink ar fi o schimbare radicală", a spus Haring, menţionând faptul că acum Ucraina este la paritate cu Rusia în ceea ce priveşte utilizarea dronelor şi obuzele de artilerie.
Ucraina are o gamă largă de capabilităţi în ceea ce priveşte dronelor, de la drone maritime şi de supraveghere şi până la drone aeriene capabile să zboare pe distanţe lungi.
Ucraina, atacată de Trump
În ultimele săptămâni, președintele SUA, Donald Trump, a atacat Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că este un negociator slab, că nu știe unde au dispărut banii oferiți de SUA și că Putin ar putea lua oricând Ucraina, dacă ar vrea.
„Îl urmăresc de ani de zile şi îl văd cum negociază fără atuuri. Nu are niciun atu. Şi te sături de asta. Pur şi simplu te saturi de asta. Şi eu m-am săturat”, a declarat Trump într-un interviu la emisiunea „The Brian Kilmeade Show” de la Fox News Radio, după ce jurnalistul gazdă a insistat că Rusia este de vină pentru război, relatează CNN, potrivit News.ro.
Trump a precizat că „nu încearcă să îl facă pe Putin mai drăguţ sau mai bun”, dar spune că războiul nu ar fi trebuit să aibă loc.
„Rusia a atacat, dar nu aveau de ce să o facă, puteau vorbi cu el”, a spus Trump referindu-se la Vladimir Putin. „Toată treaba se întâmpla de ani de zile, nu era un motiv pentru care el să intre. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat Trump. Comentariul său a venit după ce gazda emisiunii, Brian Kilmeade, i-a spus în mod repetat lui Trump că Putin a fost „de vină” pentru război, spunându-i că a fost o „invazie nejustificată” şi întrebând în mod repetat: „Sunteţi de acord, nu?”