Primele rezultate exit-poll ale alegerilor parlamentare 2024 au fost anunțate. PSD e lider, AUR e la 7 procente în spate, dar în estimări nu e conținută diaspora, unde acum o săptămână PSD a luat infim ca voturi, iar ”suveraniștii” au dominat. POT și SOS, două partide radicale, intră și ele în Parlament, conform sondajelor de la ieșirea de la urne. Mai intră AUR, USR și UDMR.

Diaspora va aduna și în această zi 8% din voturi, care lipsesc din estimările de mai sus. Iar exit-poll-urile de la alegerile prezidențiale au supraestimat candidatul PSD cu peste 10%. Marcel Ciolacu a fost prudent și a spus că ”am înțeles semnalul” și că nu va mai face declarații până când nu se vor număra voturile.

Al doilea exit-poll CURS, actualizat pentru ora 21, dă AUR în ușoară creștere (la 19,3%), iar USR (15,7%) depășește PNL (15,3%). PSD continuă la 25.5%. Numărătoarea oficială e cea care va confirma rezultatele, relatează hotnews.ro.

Ultimul update: 01.12.2024, 23:22 Publicat:01.12.2024, 21:06

UPDATE 23:07 Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, a afirmat, la Digi24, a afirmat că social-democrații își dorește postul de prim-ministru în viitorul guvern, însă a spus că această condiție nu exclude și alte variante.

Rezultate BEC după centrazlizarea a 10% din secțiile de votare

UPDATE 22:55 Datele transmise de BEC, după centralizarea a peste 10% dintre secțiile de votare:

Senat

PSD – 24,02%
AUR – 17,62%
UDMR – 16,57%
PNL – 14,30%
USR – 6,45%
SOS – 6,37%
POT – 4,59%
FD – 2,14%
SENS – 1,24%

Camera Deputaților DEP

PSD – 23,42%
AUR – 17,12%
UDMR – 16,22%
PNL – 13,81%
USR – 6,40%
SOS – 5,93%
POT – 4,84%
FD – 2,06%
SENS – 1,47%

UPDATE 22:20 Rezultate exit-poll CURS pentru alegeri parlamentare 2024, valabile pentru ora 21.00:

Partidul Social Democrat (PSD) – 25,5% pentru Camera Deputaților, 25,7% pentru Senat

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 19,3% pentru Camera Deputaților, 19,5% pentru Senat

Uniunea Salvați România (USR) – 15,7% pentru Camera Deputaților, 15,7% pentru Senat

Partidul Național Liberal (PNL) – 15,3% pentru Camera Deputaților, 15,6% pentru Senat

SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) -5,5% pentru Camera Deputaților, 5,5% pentru Senat

Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 5,5% pentru Camera Deputaților, 5,3% pentru Senat

Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) – 5% pentru Camera Deputaților, 5% pentru Senat

SENS – Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate – 3,4% pentru Camera Deputaților, 3,1% pentru Senat

UPDATE 21:58 Fostul preşedintele al PNL Crin Antonescu a afirmat, la Antena 3, că singura cale de păstrare a orientării pro-occidentale a României este constituirea unei largi coaliții pro-europene alcătuită din PSD, PNL, USR și UDMR. Antonescu l-a criticat pe Nicolae Ciucă, printre alții, despre care a spus că semna „hârtii stupide” că nu va face guvern cu PSD în campania electorală.

Expert Forum acuză că observatorii organizației sunt dați afară de la numărarea voturilor

UPDATE 21:57 „Au început să ne dea afară observatorii de la numărătoare”, acuză reprezentanții Expert Forum, după încheierea votului la alegerile parlamentare.

UPDATE 21:52 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după închiderea urnelor la alegerile parlamentare 2024, că, după calculele interne, Uniunea a obținut 5,5% sau 5,6%, adică peste 540.000 de voturi. Rezultatele exit-poll dau UDMR la limita pragului electoral, cu 5%, iar Kelemen spune că nu vrea să le comenteze.

UPDATE 21:45 O reacția rapidă a venit de la Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6 și prim-vicepreședinte al PNL. „Da, mi-e frică. România trebuie să aibă un guvern cât mai repede”, a spus el, într-un interviu pentru HotNews și Europa Liberă. 

Ciucu susține că vital pentru democrație devine acum turul II al alegerilor prezidențiale. „Oamenii să iasă la vot, să fie expus Călin Georgescu. Trebuie să fie expus cine este acest om. Astăzi zicea că o să închidă toate partidele. Ce urmează, televiziunile? Urmează să închidă ce? A făcut tot felul de parabole cu strămoșii, că noi suntem morți, am luat-o și ca pe o amenințare. Despre ce e vorba aici? E vorba de democrație până la urmă, despre drepturile omului și despre a trăi într-o țară normală. Nu vreau să trăiesc în Belarus, Iran, Coreea de Nord, Rusia sau mai știu eu cine știe ce autocrație care își trimite oamenii la moarte”, a spus liderul PNL. 

UPDATE 21:40 În privința numărului de voturi, acesta este aproape identic cu cel de acum o săptămână. La primul tur al prezidențialelor au votat 9.465.000 milioane de oameni. La ora 21:40, pentru parlamentare au votat 9.438.000 și încă se votează în diaspora. Prezența este cea mai bună la parlamentare din ultimii 20 de ani.

UPDATE 21:32 Diana Șoșoacă, după publicarea rezultatelor exit-poll: „voi cere anularea alegerilor parlamentare din cauza fraudei masive”

„Mai sunt trei țări în care se votează (…) Nu ai dreptul să anunți rezultatele astfel încât să influențezi votul. O să formulăm plângeri penale împotriva Guvernului și MAE și televiziunilor. Partidul SOS nu se bucură pentru că nu te poți bucura când țara e în haos, degringoladă și faliment (…) Dacă veți merge cu furtul acesta, voi cere anularea alegerilor parlamentare din cauza fraudei masive (…) s-au găsit saci de voturi (…) mașini de taxi au plecat cu saci de voturi”, a declarat Diana Șoșoacă.

UPDATE 21:24 USR așteaptă rezultatele oficiale pentru începerea negocierilor. Lasconi: „Le mulțumesc românilor că au votat partidele democratice”

„Dumnezeu să binecuvânteze România în Uniunea Europeană şi în NATO. Din câte am văzut la acest exit poll, cred că cel mai înţelept, că deja avem o experienţă prin care am trecut, cel mai înţelept ar fi să aşteptăm numărătoarea de mâine”, a declarat Elena Lasconi, după anunțarea rezultatelor de la exit-poll.

UPDATE 21:22 Ilie Bolojan: Va fi un Parlament pulverizat, cu mai multe partide. PNL este dispus să participe la o coaliție de guvernare

„Campania s-a terminat, deci nu putem fi suspectați de anunțuri frumoase. PNL va susține ceea ce a aprobat săptămâna ce s-a încheiat: reformarea lumii politice, reforma statului, proiecte de descentralizare și politici corecte din care să rezulte că statul îl respectă pe cetățean și țara noastră e un loc bun pentru tinerii noștri”, a declarat președintele interimar al PNL.

„În ceea ce privește rezultatul votului: așa cum vedeți, va fi un Parlament pulverizat, cu mai multe partide, și cred că inevitabil se va pune problema formării unei coaliții de guvernare”, a mai precizat Bolojan.

UPDATE 21:17 Acuzații dure ale lui George Simion în prima reacție după afișarea exit-poll-urilor. „Au falsificat de la buletine de vot, de la urne, cei care au făcut astea, să fie trași la răspundere. Poiliția trebuie să-și facă datoria. Nu credem în exit-polluri, duminica trecută s-au înșelat. Astăzi poporul român a votat major pentru forțele suveraniste. Pohta ce-am pohtit acum 5 ani. PSD și PNL sunt scoase de la o guvernare majoră. Vreau să felicit forțele noi, POT, SOS România și Sens”, a declarat George Simion, la sediul AUR.

UPDATE 21:17 Marcel Ciolacu: „PSD e principala forță politică a României” / Am înțeles mesajul, vom proteja valorile naționale și credința” / „Nu voi mai face declarații până când nu se va număra ultimul vot”

„Astăzi, românii au confirmat faptul că PSD este principala forță politică a României. Le mulțumim tuturor românilor care au votat PSD, dar și celor care nu au ales PSD. Am înțeles exact răspunderea pe care o avem față de România”, a spus Ciolacu.

„Consider că trebuie să privim cu atenție rezultatul de azi. E un semnal important transmis clasei politice: practic, să dezvoltăm țara cu bani europeni, dar să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința”, a continuat liderul PSD.

UPDATE 21:15 Primele date transmise de BEC, după centralizarea a 0,15% dintre secțiile de votare – cel mai probabil din voturile prin corespondență și secțiile din primele țări în care s-a votat – arătau următoarele procente:

USR
Camera Deputaților 48,02%
Senat 43,57%

PNL
Camera Deputaților -% (nu a avut candidați pentru diaspora)
Senat 12,97%

AUR
Camera Deputaților 11,08%
Senat 10,61%

PSD
Camera Deputaților 7,70%
Senat 5,89%

SOS
Camera Deputaților 6,16%
Senat 6,14

POT
Camera Deputaților 3,75%
Senat 3,54%

UDMR
Camera Deputaților 0,97%
Senat 0,92%

21:01 A început numărătoarea oficială a voturilor

21:00 Rezultate exit-poll CURS pentru alegeri parlamentare 2024, valabile pentru ora 20.00:

Partidul Social Democrat (PSD) – 26% pentru Camera Deputaților, 26,1% pentru Senat

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 19% pentru Camera Deputaților, 19,2% pentru Senat

Uniunea Salvați România (USR) – 15,5% pentru Camera Deputaților, 15,6% pentru Senat

Partidul Național Liberal (PNL) – 15,5% pentru Camera Deputaților, 15,9% pentru Senat

SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) -5,5% pentru Camera Deputaților, 5,4% pentru Senat

Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 5,5% pentru Camera Deputaților, 5,4% pentru Senat

Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) – 5% pentru Camera Deputaților, 5% pentru Senat

SENS – Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate – 3,3% pentru Camera Deputaților, 3,2% pentru Senat

REPER – 1,2% pentru Camera Deputaților, 1,3% pentru Senat

Forța Dreptei – 1,1% pentru Camera Deputaților – 1,2% pentru Senat

Diaspora va aduna și în această zi 8% din voturi, care lipsesc din estimările de mai sus. Iar exit-poll-urile de la alegerile prezidențiale au supraestimat candidatul PSD cu peste 10%. Marcel Ciolacu a fost prudent și a spus că ”am înțeles semnalul” și că nu va mai face declarații până când nu se vor număra voturile.

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat în acest an patru instituții de sondare pentru a realiza sondaje exit-poll: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) și ARA Public Opinion SRL (ARA).

Însă Avangarde și CIRA au luat decizia de a nu face exit-poll-uri și la alegerile parlamentare de duminică, astfel că primele rezultate ale votului de duminică le vom avea din partea CURS și ARA.

Prezență mare la vot

Românii votează, duminică, la alegerile parlamentare 2024, în urma cărora vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 332 de deputați din Parlamentul României. Scrutinul are loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, Elena Lasconi (USR) pe doi, iar premierul PSD Marcel Ciolacu pe locul trei.

Românii s-au mobilizat să iasă la vot într-un număr mare duminică, la alegerile parlamentare, pentru că au simțit o stare de „urgență națională”, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, spune politologul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac, care astăzi realizează un sondaj de calibrare.

„Pe oameni i-a scos la vot starea de urgență națională, ca să o numim așa, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, dezbaterea intensă în societate pe care am avut-o, sentimentul că România poate deraia de la proiectul care înseamnă prosperitate și siguranță pentru această țară. Cred că acest factor a jucat un rol major în această prezență”, a explicat, într-un dialog cu HotNews.ro, Remus Ștefureac. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.