Rusia nu a reușit, iar moldovenii au ales viitorul lor, care înseamnă democrație și calea spre integrarea europeană. Asta au scris sau au declarat oficialii europeni în urma afișării rezultatelor preliminare ale alegerilor de duminică, în special în ceea ce privește referendumul. Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Roberta Metsola sau oficiali din SUA, cu toții au declarat că vor sprijini în continuare țara noastră și parcursul european.

Publicat:22.10.2024, 20:35

Roberta METSOLA, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN: “Oamenii din Moldova și-au ales viitorul. Au ales speranța, stabilitatea, ei au ales Europa.”

Asta a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în deschiderea sesiunii plenare a legislativului. Totodată, oficialul a menționat că rezultatele alegerilor determină partenerii europeni să continue să ofere suport Republicii Moldova. Cei prezenți în sală au susținuto pe Metsola  cu aplauze.

Roberta METSOLA, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN: Parlamentul European condamnă ferm orice activități, interferințe în alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul privind integrarea în UE. Suntem mândri să fim unii dintre cei mai puternici aliați și suporteri ai Moldovei. Înțelegem că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și sprijinim pe deplin calea acesteia de aderare la UE.”

Un mesaj similar a avut și purtătorul de cuvânt al Comisie Europene, Peter Stano.

Peter STANO, PURTĂTORUL DE CUVÂNT PENTRU AFACERI EXTERNE ȘI POLITICA DE SECURITATE A UE: “Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană. Noi știm că la aceste alegeri au avut loc interferențe fără precedent și intimidări din partea Rusiei.”

Președintele Franței, Emmanuel Macron a scris pe pagina sa de pe X că moldovenii își doresc integrarea în UE, iar în acest context, țara sa va ajuta Moldova pentru a-și împlini destinul european.

Emmanuel MACRON, PREȘEDINTELE FRANȚEI: “Manipulările de dezinformare nu au zdruncinat hotărârea moldovenilor, a căror aspirație de a se alătura familiei europene s-a dovedit a fi mai puternică. Maia Sandu întruchipează această voință. Moldova poate conta pe sprijinul nostru pentru a-și împlini destinul european.”

Și președintele României a salutat alegerea cetățenilor Republicii Moldova.

Klaus IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI: “Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte Maia Sandu şi a valorilor democratice.”

Iar șeful Consiliului European, Charles Michel, a scris pe platforma X că Moldova a transmis un semnal care reafirmă angajamentul față de o cale europeană, chiar dacă Rusia a încercat să pună “bețe-n roate”.

Charles MICHEL, PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: “Salut alegerea pro-europeană a cetățenilor Moldovei în urma referendumului UE, în ciuda interferențelor externe evidente. Acesta este un semnal care vă reafirmă angajamentul față de o cale europeană și de a continua cu reformele necesare care vă vor transforma țara. UE este pregătită să sprijine Moldova și să lucreze pentru a ne asigura viitorul european comun în beneficiul tuturor.”

Lucru menționat și de Ursula von der Leyen.

Ursula VON DER LEYEN, PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: “[...]În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european!”

Ambasadorul UE în Moldova, Ianis Mazeiks, a declarat că cetățenii țării noastre au participat la un referendum istoric.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE ÎN MOLDOVA: "Uniunea Europeană salută rată înaltă de prezență la referendumul istoric din RM și alegerea poporului moldovean de a-și ancora viitorul în UE."

Și eurodeputatul Siegfried Mureșan a transmis un mesaj de susținere pentru moldoveni.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: “Ați demonstrat din nou că sunteți hotărâți, că sunteți organizați, că doriți un viitor european al RM, că doriți o RM liberă, puternică, care să decidă singură viitorul.”

Au venit mesaje de susținere pentru moldoveni și de peste ocean. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că Rusia nu a reușit, iar democrația moldovenească s-a dovedit a fi mai puternică.

John KIRBY, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL CASEI ALBE PENTRU SECURITATE NAȚIONALĂ: “[…] Acum, Rusia nu a reușit. După cum demonstrează rezultatele, democrația moldovenească este puternică, la fel și voința și dorința poporului moldovenesc de a avansa către integrarea europeană.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.