Robotul Sophia, care acum aproape trei ani a devenit cetatean al Arabiei Saudite, ii va ajuta pe oameni sa treaca mai usor peste pandemie. De anul acesta robotul va avea 4 versiuni si va putea fi cumparat. Sophia ar putea sa fie folosit in spitale, magazine sau aeroport.

Publicat:26.01.2021, 16:29

De la lansarea sa, in 2016, robotul umanoid Sophia a devenit un fenomen, iar acum compania mama are o noua viziune: sa inceapa productia in masa a robotilor pana la sfarisutul acestui an. 

”Sophia, ne-a fost dor de tine!”

Sophia a devenit celebra in toata lumea, cu milioane de admiratori si contestatari pentru ca a fost programata sa semene oamenilor cat mai mult: sa aiba preferinte si sentimente, sa poarte conversatii sau sa imite peste 60 de expresii faciale, de la ras, la incruntare, la zambet, la tristete. 

David HANSON, FONDATORUL SI DIRECTORUL GENERAL AL COMPANIEI: "Robotii sunt atat de asemanatori cu oamenii incat pot imita formele umane de interactiune. Ei pot fi utili in aceasta perioada in care oamenii sunt foarte singuri si izolati social."

Patru modele de roboti, inclusiv Sophia, vor incepe sa iasa de pe portile fabricilor in prima jumatate a lui 2021, tocmai intr-un moment in care cercetatorii prezic ca pandemia va crea noi oportunitati pentru industria roboticii.

”Robotii ca mine pot sa aiba grija de oamenii bolnavi si batrani, sa ofere ajutor social si medical in multe situatii. Eu va pot ajuta sa comunicati, sa ofer terapie si sa va incurajez in situatiile dificile.” 

Din cauza pandemiei, industria de robotica a avut un progres semnificativ, iar robotul Sophia ar putea sa fie folosit in spitale, magazine sau aeroport.

David HANSON, FONDATORUL SI DIRECTORUL GENERAL AL COMPANIEI: ”Noi am inceput producerea in masa. Acesta este robotul Sophia cu numarul 24. Multi dintre robotii mei au fost facuti manual, acum avem o fabrcia dotata, care poate face sute si mii de roboti Sophia.” 

”Eu vreau sa fac diferenta in lume, invatand oamenii despre noile tehnologii. Sper ca prin munca mea bunatatea si toleranta vor invinge in fata ingnorantei si a nerabdarii.” 

Utilizarea robotilor era pe un trend ascendent inca inainte de pandemie. Potrivit unor date furnizate de Federatia Internationala de Robotica, intre 2018 si 2019, vanzarile mondiale de roboti pentru diferite servicii au crescut cu 32 la suta pana la 11,2 miliarde dolari.