Romania, care asteapta intrarea in Schengen de 11 ani, nu intra in spatiul european de libera circulatie nici de aceasta data, desi a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reusit sa blocheze decizia favorabila in Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesara unanimitate. Olanda i s-a alaturat, in conditiile in care se opune aderarii Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu Romania”.

Ultimul update: 08.12.2022, 15:46 Publicat:08.12.2022, 15:44

In Consiliul JAI, Austria si-a mentinut opozitia si a votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen, la fel ca Olanda, care a sustinut ca este in favoarea primirii Romaniei in Schengen, dar se opune intrarii Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

De altfel, Olanda a explicat acest lucru in minuta sedintei.

Cea de a treia tara - Croatia - a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriana.

„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial ca Croatia adera la spatiul Schengen de la 1 ianuarie 2023", a anuntat pe Twitter reprezentanta permanenta a Croatiei pe langa UE.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: