Guvernul Rusiei a aprobat proiectul federal „Sfera”, un program federal de creare a unei constelatii de sateliti pe orbita care sa rivalizeze cu reteaua Starlink a miliardarului Elon Musk, relateaza agentia Interfax.

Publicat:07.04.2022, 15:45

Anuntul a fost facut de Serghei Prohorov, directorul departamentului pentru programe avansate din cadrul Roscosmos, agentia spatiala a Rusiei.

Dmitri Rogozin, seful Roscosmos, a amenintat sambata trecuta ca Rusia ar putea inceta cooperarea la Statia Spatiala Internationala (ISS) din cauza sanctiunilor internationale impuse impotriva Moscovei.

Anterior acesta le-a interzis cosmonautilor si celorlalti angajati ai agentiei spatiale rusesti sa paraseasca tara dupa declansarea invaziei rusesti in Ucraina pe 24 februarie, de teama ca acestia sa nu ramana in strainatate.

Ce este „Sfera”, constelatia de sateliti pe care vor sa o construiasca rusii
„Proiectul federal 'Sfera' a fost aprobat ieri de guvernul Federatiei Ruse. Vom continua sa contractam evenimente ca parte a proiectului federal Sfera in acest an”, a anuntat Prohorov joi.

„Deoarece proiectul federal a fost convenit cu Ministerul Dezvoltarii Digitale, Ministerul Dezvoltarii Economice si Ministerul Finantelor si aprobat de guvernul Federatiei Ruse, putem presupune ca suma de finantare stabilita pentru urmatorii 10 ani va fi asigurata”, a mai precizat el.

Prohorov a mai spus ca Roscosmos va crea un operator national pentru a gestiona sfera, in parteneriat cu operatorii rusi existenti.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat proiectul Sfera pentru prima data in iulie 2018, afirmand ca acesta va crea o retea globala de 600 de sateliti pentru a furniza internet si telecomunicatii pe teritoriul Rusiei si a altor tari doritoare.

Rogozin a anuntat vara trecuta ca programul Sfera va costa 800 de miliarde de ruble (aproximativ 10 miliarde de dolari) si ca 500 de miliarde de ruble vor fi asigurate de investitii private.

In luna septembrie a anului trecut Dmitri Rogozin si-a exprimat admiratia fata de investitorii americani privati din domeniul spatial precum Elon Musk, afirmand ca milionarii rusi par „mai degraba interesati sa investeasca in iahturi decat in aeronave spatiale”.

La momentul respectiv, el i-a si adresat o invitatie lui Musk sa il viziteze la el acasa in Rusia, „pentru ceai”.

Starlink-ul lui Elon Musk este folosit de ucraineni pentru a ataca fortele invadatoare rusesti
Musk a anuntat pe 27 februarie, la 3 zile dupa declansarea invaziei rusesti, ca reteaua Starlink a fost activata in Ucraina in contextul temerilor ca bombardamentele si atacurile cu rachete ar putea afecta sever reteaua de telecomunicatii a Kievului.

Yaroslav Honcear, comandantul Aerorozvidka, o unitate specializata pe recunoastere aeriana din cadrul armatei Ucrainei, a relatat intr-un interviu acordat inspre sfarsitul lunii martie ca ucrainenii folosesc constelatia Starlink pentru a lovi fortele invadatoare.

Starlink furnizeaza internet direct din satelit ceea ce inseamna ca armata ucraineana isi poate folosi dronele chiar si in cazul unor pene de curent sau internet, frecvente in primele stadii ale invaziei rusesti dupa ce au inceput bombardamentele asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

„Daca folosim o drona cu vedere infrarosu noaptea, drona trebuie sa se conecteze prin Starlink cu tipul de la artilerie si sa depisteze o tinta”, a explicat Honcear.

El a mai spus ca ucrainenii folosesc dronele pe timp de noapte, „cand rusii dorm”, precizand ca „noaptea dronele noastre sunt imposibil de vazut”.

Sursa: