Rusia a creat o nouă unitate de spionaj care vizează Occidentul și desfășoară atacuri secrete în Europa și în alte țări, relatează The Wall Street Journal, citând oficiali occidentali din domeniul informațiilor, relatează adevarul.ro.
Unitatea, cunoscută sub numele de Departamentul de Operațiuni Speciale, are baza la sediul serviciilor secrete militare ruse. Operațiunile sale neraportate anterior au inclus tentative de asasinare, sabotaj și un complot de a instala dispozitive incendiare în avioane .
Serviciile de informații occidentale indică faptul că înființarea departamentului reflectă poziția Moscovei împotriva Occidentului în timpul războiului. Potrivit a doi șefi de informații europeni și a altor servicii de securitate americane și europene, a fost creat în 2023 ca răspuns la sprijinul occidental pentru Ucraina și a recrutat veterani ai unora dintre cele mai îndrăznețe operațiuni secrete ale Rusiei din ultimii ani.
Potrivit acestor oficiali, Kremlinul consideră Occidentul complice la atacurile Ucrainei asupra Rusiei, cum ar fi sabotarea conductei Nord Stream , asasinatele oficialilor de rang înalt la Moscova și loviturile ucrainene folosind rachete occidentale cu rază lungă.
„Rusia crede că este în conflict cu ceea ce numește „Occidentul colectiv” și acționează în consecință, până la punctul de a ne amenința cu un atac nuclear și de a-și construi armata”, a declarat James Appathurai, secretarul general adjunct adjunct al NATO pentru război hibrid.
Noua unitate, cunoscută de oficialii de informații occidentali sub numele de SSD, se crede că se află în spatele unei serii de atacuri recente asupra Occidentului, inclusiv a tentativei de asasinare a directorului executiv al producătorului german de arme Rheinmetall și a unui complot de a instala dispozitive incendiare în avioanele aparținând companiei de transport DHL.
SSD a reunit diverse elemente ale serviciilor de informații rusești. A preluat unele puteri de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și a absorbit Unitatea 29155, despre care agențiile occidentale de informații și de aplicare a legii spun că s-a aflat în spatele otrăvirii în 2018 a agentului dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie.
Principalele misiuni
Potrivit oficialilor de informații occidentali, SSD-ul are cel puțin trei misiuni principale:
-comiterea de crime și sabotaj în străinătate,
-pătrunderea în companii și universități occidentale,
-recrutarea și formarea agenților străini.
În special, departamentul a căutat să recruteze agenți din Ucraina, țări în curs de dezvoltare și țări considerate prietenoase cu Rusia, precum Serbia. El conduce, de asemenea, un centru de operațiuni speciale de elită, cunoscut sub numele de Senej, unde Rusia antrenează unele dintre forțele sale speciale.
Unitatea este condusă de generalul colonel Andrei Volodimirovici Averianov și adjunctul acestuia, generalul locotenent Ivan Sergheevici Kasianenko. Primul este căutat de poliția cehă, fiind suspectat că a participat la o operațiune de aruncare în aer a unui depozit de muniții în 2014. În același timp, în Rusia, președintele Vladimir Putin i-a acordat cel mai înaltă distincție a - medalia Erou al Rusiei pentru participarea la ocuparea și anexarea Crimeei.
Oficialii occidentali de informații cred că adjunctul său, Kasianenko, a coordonat operațiunea de otrăvire a lui Skripal și a fiicei sale Iulia în Marea Britanie.
Rolul lui Kasianenko include supravegherea operațiunilor secrete din Europa și supravegherea operațiunilor paramilitare ale grupării de mercenari Wagner în Africa după asasinarea fondatorului său, Evgheni Prigojin, în 2023.
Potrivit oficialilor europeni de informații, Kasianenko vorbește persană și a lucrat cândva la Teheran sub acoperire diplomatică, iar mai recent a fost implicat în facilitarea transferului de competențe și tehnologie din Rusia în Iran.
În decembrie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni unei unități a departamentului, fără a denumi SSD, pentru organizarea de „lovituri de stat, asasinate, bombardamente și atacuri cibernetice” în Europa și în alte țări. În decembrie, SUA au pus sub acuzare membrii SSD pentru acuzații similare. Departamentul de Stat oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru orice informație despre cinci membri acuzați de atacuri cibernetice asupra Ucrainei.
Publicația notează că activitatea ostilă a SSD-ului a atins apogeul vara trecută, dar a scăzut recent . Potrivit a doi șefi ai serviciilor de informații europene, pauza în activitatea departamentului ar putea avea ca scop crearea unui spațiu diplomatic pentru ca Moscova să negocieze cu noua administrație americană .
În mai, Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că a detectat un complot rusesc pentru a incendia mai multe supermarketuri și cafenele. Ucraina a declarat că planul a fost coordonat de maiorul Iuri Sizov.
Oficialii de informații occidentali au spus că Sizov, acum parte a SSD, a coordonat o altă operațiune de incendiere, câteva zile mai târziu, la un mall din capitala Poloniei, Varșovia.
Apoi, în iulie, dispozitive incendiare similare trimise prin DHL s-au aprins la nodurile de tranzit din Leipzig, Germania, și Birmingham, Anglia. Dacă unul dintre dispozitive ar lua foc în timpul zborului, ar putea provoca un accident de avion.
Germania, ținta principală
Oficialii occidentali și ruși spun că SSD funcționează la ordinele ample de la Putin , dar comandanții ar putea să nu solicite aprobare pentru operațiuni specifice.
Departamentul s-a concentrat în special pe munca în Germania, deoarece Rusia vede țara ca pe o verigă slabă a NATO din cauza dependenței sale de resursele energetice rusești, a anxietății crescânde cu privire la escaladarea nucleară și a simpatiei pentru Rusia în rândul unor politicieni și alegători. În luna mai a anului trecut, agenți SSD au incendiat o fabrică din Berlin deținută de Diehl, o companie care furnizează sisteme de arme Ucrainei.
În același timp, informațiile americane au avertizat Germania că a descoperit un complot de asasinare a liderilor industriei europene de arme, inclusiv Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, cel mai mare furnizor de muniție de artilerie al Ucrainei, care construiește și o fabrică de tancuri în Ucraina . Atacuri au fost înregistrate și în alte țări europene.
La momentul respectiv, unii parlamentari și oficiali americani din domeniul securității au cerut Occidentului să intensifice acțiunile secrete ca răspuns la operațiunile Rusiei. Declarația a fost reluată ulterior de senatorul Tom Cotton. Președintele Comisiei de informații a Senatului a declarat în timpul unei audieri recente că CIA „trebuie să fie mai îndrăzneață și mai inovatoare în acțiunile secrete”.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.