Omul de referință al Rusiei pentru relațiile cu SUA a declarat, luni, că trebuie întrunite toate condițiile enunțate de către președintele Vladimir Putin pentru ca războiul din Ucraina să se poată încheia, sugerând că Moscova joacă tare în relația cu liderul american, Donald Trump, relatează hotnews.ro.
În weekend, Trump, care a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt războiului din Ucraina, s-a arătat de părere că face progrese, cu toate că nu a explicat cum speră să încheie conflictul.
Întrebat de reporterii din aeronava prezidențială Air Force One dacă a avut vreo conversație cu omologul său rus după ce a revenit la Casa Albă sau înainte, președintele SUA a spus: „Am avut. Să spunem doar că am avut”.
Kremlinul a refuzat să confirme sau să infirme afirmația liderului american.
Totuși, la scurtă vreme Moscova a subliniat că revendicările enunțate de către Vladimir Putin în iunie rămân oferta de deschidere în eventualele negocieri de pace.
„Soluția politică, așa cum o preconizăm, nu poate fi atinsă altfel decât prin punerea integrală în aplicare a ceea ce a fost pronunțat de către Președintele Putin când a vorbit cu Ministerul rus de Externe în iunie”, a declarat Serghei Riabkov, ministru adjunct al afacerilor externe, într-un briefing de presă la Moscova.
„Aici ne aflăm, iar cu cât SUA, Marea Britanie și alții înțeleg mai repede, cu atât mai bine ar fi și cu atât mai aproape ar fi de toată lumea această soluție politică dorită”, a adăugat oficialul rus.
Ce spunea Vladimir Putin despre condițiile Rusiei
Pe 14 iunie, Vladimir Putin stabilea condițiile într-o adresare către oficialii Ministerului de Externe de la Moscova: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și trebuie să își retragă trupele complet din cele patru regiuni revendicate și controlate preponderent de Rusia.
Kievul, care vrea să intre în NATO și să își recupereze teritoriul pierdut, declara la acea vreme că astfel de condiții ar echivala cu o capitulare.
Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după Revoluția pro-occidentală din Piața Maidan de la Kiev. Atunci Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea, iar separatiștii susținuți de Moscova au început să lupte împotriva forțelor armate ale Ucrainei.
În februarie 2024, Vladimir Putin a declanșat un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Ultima sa discuție cu fostul președinte american, Joe Biden, a avut loc tot atunci, chiar dacă părțile au continuat să își transmită mesaje prin intermediul altor oficiali.
Când era în campanie, Donald Trump promitea că va încheia războiul în doar o zi, iar oficialii americani au tot purtat discuții cu Ucraina și Rusia pentru a pune capăt celui mai sângeros conflict pe care l-a trăit Europa după Al Doilea Război Mondial.
Ryabkov, un diplomat de carieră care supraveghează și zona de control al armelor, susține că Rusia nu a observat o schimbare majoră în abordarea pe care o are SUA față de Ucraina și a avertizat că Moscovei nu i se pot da ultimatumuri.
„Fără a rezolva problemele care au fost cauzele principale pentru ceea ce se întâmplă, nu va fi posibil să se ajungă la un acord”, susține ministrul-adjunct de externe al Rusiei. „Așa că variațiile și jumătățile de măsură nu sunt calea pe care suntem pregătiți să mergem”, a continuat oficialul rus.
Rusia controlează cam 20% din teritoriul Ucrainei
Moscova controlează în jur de 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea anexată ilegală în 2014 și patru regiuni din estul și sudul țării invadate.
În ceea ce privește cele patru regiuni, Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk, forțele ruse controlează doar 70%-80% din teritoriul lor, iar trupele ucrainene încă dețin aproximativ 26.000 de kilometri pătrați, arată datele din surse deschise.
Reuters relata în noiembrie că Putin este deschis discuțiilor cu Trump pentru un eventual acord de pace, dar că exclude orice fel de concesii teritoriale majore și insistă că Ucraina trebuie să renunțe la ambiția de a adera la NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri pentru Reuters că vrea ca Ucraina să furnizeze pământuri rare și alte minerale pentru SUA, în schimbul sprijinului financiar pentru efortul de război.