Rusia a semnat un acord cu regiunea georgiana separatista Abhazia pentru a construi o baza navala permanenta pe coasta Marii Negre, a anuntat ziarul rus Izvestia, ceea ce a provocat proteste din partea Georgiei, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:05.10.2023, 16:29

Georgia a declarat ca aceasta initiativa reprezinta o „incalcare grava” a suveranitatii sale, relateaza Reuters, conform News.ro.

La o zi dupa ce s-a intalnit cu presedintele Vladimir Putin, Aslan Bjania, autointitulat presedinte al Abhaziei, regiunea separatista georgiana sustinuta de Rusia, a declarat, joi, ca a fost semnat un acord pentru o baza navala permanenta in regiunea Oceamcira.

In viitorul apropiat va exista o baza permanenta a marinei ruse in districtul Oceamcira”, a declarat Bjania pentru Izvestia. „Toate acestea au ca scop cresterea nivelului de capacitate de aparare atat a Rusiei, cat si a Abhaziei, iar acest tip de interactiune va continua”, a mai spus el. „Exista, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi”, a adaugat liderul separatist.

Ministerul georgian de Externe si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „includerea regiunii indivizibile Abhazia din Georgia in procesele de integrare initiate de Rusia”. Astfel de actiuni „reprezinta o incalcare grava a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei”, a declarat acesta.

Intrebat despre aceste informatii, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca aceste solicitari ale jurnalistilor trebuie adresate Ministerului rus al Apararii.

La intalnirea de miercuri cu Bjania, Putin nu a facut niciun comentariu cu privire la o baza navala. Dar Bjania a spus ca doreste sa participe la „procesele de integrare initiate de partea rusa”.

Vestea ca Rusia si-ar face o baza la Oceamcira, unde Uniunea Sovietica a avut o baza navala, ar putea indica faptul ca Rusia cauta alternative la Sevastopol, extinzandu-si in acelasi timp prezenta militara in josul coastei Marii Negre, spre Turcia.

Flota rusa a Marii Negre, cu baza la Sevastopol, in peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in 2014, a fost vizata in mod repetat de fortele Kievului de la invazia rusa din 2022 in Ucraina.

The Wall Street Journal a relatat miercuri ca Rusia si-ar fi retras cea mai mare parte a Flotei sale din Marea Neagra de la baza sa principala din Crimeea anexata, din cauza atacurilor ucrainene. Intrebat si despre aceste informatii, de asemenea Kremlinul le-a indicat jurnalistilor sa se adreseze Ministerului Apararii.

Rusia a recunoscut Abhazia si o alta regiune separatista, Osetia de Sud, ca state independente in 2008, dupa ce trupele rusesti au respins o tentativa georgiana de recucerire a Osetiei de Sud intr-un razboi de cinci zile care s-a incheiat la 12 august 2008.

Occidentul a acuzat Rusia de anexarea efectiva a Abhaziei si Osetiei de Sud, iar cand in 2009 au aparut discutii despre o baza rusa in Oceamcira, NATO si-a exprimat ingrijorarea.

Trei dintre statele de pe litoralul Marii Negre sunt membre NATO - Turcia, Bulgaria si Romania.

Cea mai mare parte a lumii recunoaste Abhazia ca fiind parte a Georgiei. In afara de Rusia, doar Venezuela, Nicaragua, Nauru si Siria au recunoscut Abhazia ca fiind independenta.