In perioada sovietica, cetatenii URSS aveau posibilitati foarte limitate de a calatori in afara granitelor sale, in special pentru a vizita tarile blocului capitalist. Iar una dintre temerile rusilor este ca se va reveni la o situatie similara, ceva ce se intampla deja partial dupa declansarea ofensivei rusesti in Ucraina, care a complicat foarte mult calatoriile rusilor in tarile occidentale, potrivit El Periodico, citat de Rador Radio Romania, scrie hotnews.ro
Ultima care a luat masuri in aceasta privinta a fost Finlanda, care a decis pe 18 noiembrie sa inchida unele dintre punctele de trecere a frontierei dintre ambele tari, intrerupand principalele artere care o legau de Rusia.
Moscova a raspuns, luni, la inchiderea punctelor de trecere a frontierei din tara scandinava prin intermediul purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus ca decizia luata de Helsinki provoaca un "regret profund".
"De multa vreme aveam relatii foarte bune cu Finlanda, pragmatice si bazate pe respect reciproc", a subliniat Peskov, inainte de a acuza autoritatile acestei tari ca inlocuiesc aceste relatii "cu o pozitie exclusiv rusofoba".
Finlanda este una dintre tarile care s-a pozitionat cel mai mult impotriva Moscovei, lucru pe care presa oficiala rusa l-a replicat, asigurand ca tara va fi urmatorul obiectiv al Kremlinului dupa Ucraina. De fapt, aceste amenintari au fost unul dintre motivele pentru care Helsinki a dorit sa adere la NATO.
Inchiderea Finlandei se adauga la refuzul altor state UE care au granita cu tara eurasiatica de a permite trecerea cetatenilor rusi, chiar daca acestia au o viza Schengen din tari terte, precum Estonia sau Lituania, care le permite sa treaca celor cu dubla cetatenie sau celor care au o resedinta pe teritoriul lor.
In plus, noua tari din Uniune au decis sa interzica sau sa limiteze vizele pentru rusi, cum este cazul celor trei tari baltice, Cehiei, Slovaciei, Danemarcei, Belgiei si Tarilor de Jos.
Alte tari care au luat decizii similare sunt Statele Unite si Elvetia. Din acest motiv, portile de acces pentru rusii din strainatate de astazi sunt Caucazul, Turcia si Asia Centrala, de unde pot calatori, daca au documentatia corespunzatoare, in tari care au inchis spatiul deschis companiilor aeriene ruse. Totusi, acestea sunt o minoritate, deoarece preturile multor bilete sunt prohibitive pentru rusul obisnuit, care primeste in medie echivalentul a 620 de euro pe luna.
Multi rusi se tem ca punctul de cotitura pentru granite va fi reprezentat de viitoarele alegeri prezidentiale din 17 martie 2024. Actualul presedinte, Vladimir Putin, este asteptat sa candideze din nou pentru functie - este la putere din anul 2000 - ca si candidat independent.
De aceea, unii rusi au luat decizia de a parasi tara inainte sa se intample asta. Este cazul Svetlanei – nume fictiv – care nu are de gand sa voteze la aceste alegeri pentru ca spera sa fie atunci alaturi de sotul ei in afara tarii. "Avem planuri sa petrecem cel putin doi ani in afara Rusiei, ne temem ca atunci nu vom mai putea pleca, daca vrem", explica ea.
Un alt rus, Nikolai - tot un nume fictiv - a ales deja sa paraseasca Rusia, avand in vedere ce se poate intampla. "Suntem pe cale sa fim din nou o tara izolata de lume, cu o noua Cortina de Fier si nu vreau sa traiesc intr-o astfel de tara", spune el.
Din acest motiv, si-a schimbat tara de origine in Emiratele Arabe Unite, destinatie care ofera facilitati celor care doresc sa locuiasca acolo, atat timp cat au resurse financiare.
Dubai este una dintre destinatiile preferate de rusii care isi permit, in timp ce altii cu mai putine resurse economice opteaza pentru vecini mai apropiati de tara precum Kazahstan, Armenia si Georgia, preferate pentru facilitati logistice, pentru folosirea pe scara larga a limbii ruse si pentru impartirea unei granite terestre cu Rusia.
In plus, unele tari balcanice precum Serbia - istoric o tara prietena cu Rusia -, Muntenegru si Albania au primit si rusi, dar intr-o masura mai mica.
Pana acum, peste un milion de cetateni au parasit deja Rusia, dintre care aproape 100.000 de profesionisti din sectorul tehnologiei.