Reacția Alianței Nord-Atlantice la un potențial atac din partea Rusiei va fi „devastatoare”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele aliate, transmite hotnews.ro.

Publicat:12.02.2025, 19:00

„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin atacă NATO, reacția va fi devastatoare. El va pierde”, a spus Rutte, potrivit The Kyiv Independent.

Oficiali din cadrul Alianței și ucraineni se întâlnesc la sediul NATO pentru o reuniune ministerială și cel de-al 26-lea summit al Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG – Grupul de la Ramstein), pentru a coordona strategia de respingere a agresiunii ruse din Ucraina.

Reuniunile au loc într-un moment de incertitudine, în contextul în care președintele american Donald Trump a făcut presiuni pentru un acord de pace rapid în Ucraina, fiind în același timp evaziv în ceea ce privește problema sprijinului militar pentru țara devastată de război.

Revenirea lui Trump la Casa Albă înseamnă, de asemenea, un moment de incertitudine pentru Alianță. Declarațiile sale anterioare au pus la îndoială disponibilitatea SUA de a-i ajuta pe aliații europeni în cazul unei agresiuni ruse.

Întrebat dacă este îngrijorat de dorința lui Trump de a ajuta Europa în cazul unui alt conflict, Rutte a spus că țările europene abordează în prezent punctele slabe ale propriilor capacități de apărare.

Cheltuielile din domeniul apărării se vor afla în fruntea agendei reuniunii ministeriale, a precizat Rutte, adăugând că se așteaptă ca aliații să crească reperele de cheltuieli de la 2% din PIB la „peste 3%”.

Trump a îndemnat anterior statele NATO să-și crească cheltuielile de apărare până la 5%, un nivel care nu a fost atins de niciun membru, inclusiv SUA, în 2024.

„Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât va fi mai puternică la masa negocierilor”, a concluzionat Rutte.

Rutte, de acord cu Trump

Secretarul general al NATO a mai declarat miercuri că este de acord cu președintele american cu privire la necesitatea unei împărțiri mai mari a sarcinilor între America și aliații săi europeni în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, scriu agențiile Reuters și DPA.

Membrii NATO au convenit anul trecut să ofere Ucrainei 40 de miliarde de euro în asistență pentru securitate într-un an, dar au ajuns să trimită peste 50 de miliarde de euro, mai mult de jumătate provenind de la aliații europeni și Canada, conform Alianței.

„Aliații s-au angajat să ofere Ucrainei 40 de miliarde de euro în asistență pentru securitate în 2024. Aliații nu doar că și-au îndeplinit angajamentele, ci și le-au depășit cu mult”, a subliniat șeful NATO.

Ajutorul „face un pas mare în direcția a ceea ce președintele Trump a cerut. Sunt de acord cu el că trebuie să egalizăm asistența de securitate acordată Ucrainei”, a mai declarat Rutte, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor apărării aliați, dedicată discutării ajutorului pentru Ucraina.

Mark Rutte a afirmat totodată că țările europene ale NATO trebuie să cheltuiască „mult mai mult” pentru apărarea lor, reiterând solicitările în acest sens ale președintelui american Donald Trump, notează Agerpres.

„În 2024, aliații NATO din Europa și Canada au investit 485 de miliarde de dolari în apărare, o creștere de aproape 20% față de 2023”, a spus Rutte.

Două treimi dintre membrii NATO au atins ținta de a cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare, a adăugat el.

„Observăm progrese substanțiale, dar trebuie să facem mult mai mult pentru a avea ceea ce trebuie pentru a descuraja și apăra, și astfel să existe o împărțire echitabilă a sarcinii”, a adăugat Rutte.

Astfel, șeful NATO i-a îndemnat miercuri pe aliații care nu și-au atins încă obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare să facă acest lucru „până la vară”.

„Acum suntem încrezători, descurajarea și apărarea noastră sunt puternice acum, dar nu (vor mai fi – n.r.) în patru sau cinci ani, dacă nu luăm niște decizii dificile anul acesta (…). Aliații care nu au atins încă pragul de 2% (din PIB pentru apărare), vă rog să o facă până la vară”, a subliniat Rutte, în cadrul conferinței de presă, în prezența noului secretar american al apărării, Pete Hegseth.

Aliații NATO iau în calcul să convină asupra unui nou angajament privind cheltuielile de apărare la următorul summit al alianței de la Haga din iunie, Rutte țintind spre un nou obiectiv, de 3% din PIB.