Sadiq Khan, primarul în funcție al Londrei, a obținut, sâmbătă, un nou mandat la vârful administrației capitalei britanice, obținând un rezultat mai bun față de ultimele alegeri și consolidând o tendință puternică în favoarea Partidului Laburist, așteptat să câștige și următoarele alegeri parlamentare la diferență mare față de actuala putere conservatoare, relatează digi24.ro.

Publicat:04.05.2024, 18:48

Primele rezultate arată un rezultat bun pentru primarul în funcție, care pare că se îndreaptă spre obținerea unui al treilea mandat cu un scor mai bun față de ultimele alegeri, o premieră pentru istoria alegerilor în Marea Britanie. Sadiq Khan o învinge, astfel, pe adversara sa conservatoare, Susan Hall, obținând victoria în capitala britanică pentru a treia oară. 

Khan a fost ales primar pentru prima oară în 2016. Victoria lui Sadiq Khan vine pe fondul unei nemulțumiri tot mai profunde față de Partidul Conservator, aflat la guvernare de aproape 15 ani – laburiștii au câștigat, în ultimele luni, o serie de alegeri parțiale parlamentare și locale.

Premierul Rishi Sunak este amenințat inclusiv de o „rebeliune” din rândurile propriului partid în cazul în care rezultatul alegerilor locale parțiale va fi dezastruos. 

Până acum, însă, Sunak pare că a reușit să evite un deznodământ dificil pentru el, în condițiile în care deși au fost învinși categoric în multe dintre alegeri, conservatorii au reușit să obțină o victorie simbolică la Tees Valley.