Zeci de mii de sârbi au ieșit în stradă împotriva autorităților și au cerut demisia președintelui Aleksandar Vucic. Au blocat străzile din orașul Kragujevac, capitala regiunii Šumadija, într-o nouă dovadă de furie după tragedia din toamna anului trecut, când 15 oameni au murit în momentul în care acoperișul unei gări s-a prăbușit, scrie digi24.ro.
Ancheta a scos la iveală că lucrările de reabilitare a clădirii fuseseră făcute de mântuială și, deși premierul a demisionat, protestatarii vor ca întreaga conducere a țării să plece acasă. În cele trei luni care au trecut de la tragedie, demonstrațiile au devenit cea mai mare mișcare de protest din ultimii ani, dar și cea mai gravă amenințare la adresa președintelui populist Alexandar Vucic.
Sâmbătă dimineaţă, în ciuda frigului, studenţii au sosit la Kragujevac din întreaga ţară, unii venind cu autobuzele, alţii pe jos, din capitala Belgrad, aflată la aproximativ 140 km distanţă. Protestatarii au bătut la tobe şi au fluturat steagul Serbiei, fiind întâmpinaţi cu aplauze de localnici.
Studenţii cer publicarea documentelor oficiale privind prăbuşirea acoperişului gării din Novi Sad, pedepsirea celor responsabili pentru tragedie, renunţarea la acuzaţiile împotriva studenţilor protestatari şi alocarea unui buget mai mare pentru învăţământul superior.
În urma protestelor care nu au încetat de la tragedie, premierul Milos Vucevic şi doi miniştri şi-au dat demisia, iar procurorii au pus sub acuzare 13 persoane în legătură cu dezastrul feroviar. Cu toate acestea, nemulţumirea oamenilor ține mocnit ocul manifestațiilor.