Statele Unite vor ca Ucraina să organizeze alegeri, eventual până la finalul anului, mai ales dacă autoritățile de la Kiev pot ajunge la un armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters reprezentantul special al administrației Trump pentru războiul din Ucraina, scrie hotnews.ro.
Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat într-un interviu că alegerile parlamentare și prezidențiale din Ucraina, suspendate în contextul războiului declanșat de Moscova, „trebuie făcute”.
„Majoritatea națiunilor democratice au alegeri în timpul războiului. Cred că este important să facă acest lucru. Cred că este bine pentru democrație. Asta e frumusețea unei democrații solide, ai mai mult de o persoană care poate candida”, a spus oficialul american.
Atât Trump, cât și Kellogg au menționat că lucrează la un plan pentru a negocia un acord în primele luni de la preluarea mandatului, astfel încât să pună capăt războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Cei doi oficiali au oferit puține detalii în privința strategiei menite să pună capăt celui mai sângeros conflict pe care l-a trăit Europa după Al Doilea Război Mondial, dar și cu privire la momentul în care ar putea dezvălui public un astfel de plan.
Scenariu luat în calcul de administrația Trump: Alegeri în Ucraina, ca parte a unui armistițiu inițial cu Rusia
Planul lui Trump este „în dinamică” și încă nu a fost luată nicio decizie politică, dar Keith Kellogg și alți oficiali de la Casa Albă au discutat în ultimele zile despre a împinge Ucraina să accepte organizarea de alegeri ca parte a unui armistițiu inițial cu Rusia, spun două persoane familiarizate cu discuțiile și un fost oficial american informat în această privință, scrie Reuters.
Oficialii administrației Trump dezbat, de asemenea, dacă să facă eforturi pentru o încetare inițială a focului înainte de negocierea unui acord permanent, au spus cele două surse Reuters familiarizate cu discuțiile. Acestea spun că, în scenariul organizării de alegeri prezidențiale în Ucraina, președintele ales ar putea fi responsabil de negocierea unui pact cu Moscova pe termen mai lung.
Este neclar cum ar fi putea fi primită o astfel de propunere la Kiev. Președintele Zelenski declara că Ucraina ar putea organiza alegeri în acest an dacă se încheie luptele și sunt acordate garanții ferme de securitate pentru a descuraja Rusia dintr-o eventuală reluare a ostilităților.
Un consilier de la Kiev și o sursă din cadrul guvernului ucrainean au precizat că administrația Trump încă nu a cerut în mod oficial Ucrainei să organizeze alegeri prezidențiale în 2025.
Mandatul de cinci ani al lui Volodimir Zelenski trebuia să se încheie în 2024, dar alegerile prezidențiale și cele parlamentare nu pot fi organizate în perioada legii marțiale, pe care Ucraina a introdus-o din februarie 2022.
Problema alegerilor în Ucraina a fost adusă în discuție și în vremea administrației Biden
Washingtonul a ridicat subiectul alegerilor în discuțiile cu înalți oficiali din administrația Zelenski atât în 2023, cât și în 2024, când la Casa Albă se afla Joe Biden, spun doi foști oficiali americani.
Oficialii Departamentului de Stat și cei ai Casei Albe le-au transmis omologilor ucraineni că alegerile sunt esențiale pentru respectarea normelor internaționale și a normelor democratice, potrivit acelorași surse.
De partea cealaltă, oficialii de la Kiev au respins subiectul alegerilor în discuțiile purtate cu Washingtonul în ultimele luni, spunându-le membrilor din administrația Biden că organizarea unui scrutin într-un moment atât de volatil din istoria țării i-ar diviza pe liderii ucraineni și ar putea reprezenta o invitație pentru campaniile rusești de influență, au mai povestit cei doi foști oficiali americani.
Vladimir Putin îl consideră „ilegitim” pe Volodimir Zelenski
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat public de mai multe ori că nu îl consideră pe Volodimir Zelenski un lider legitim, în absența unor alegeri care să îi confere un nou mandat prezidențial, precum și că președintele ucrainean nu are dreptul să semneze documente cu implicații juridice în legătură cu un potențial acord de pace.
Pe de altă parte, potrivit liderului rus, Zelenski ar putea să participe la negocieri între timp, dar trebuie mai întâi să revoce decretul pe care l-a semnat în 2022 pentru a interzice organizarea de discuții cu Rusia cât timp este Vladimir Putin la conducere.
Sursa din cadrul guvernului ucrainean a declarat pentru Reuters că Putin folosește subiectul alegerilor ca scuză falsă pentru a întrerupe viitoarele negocieri. „Întinde o capcană, susținând că, dacă Ucraina nu organizează alegeri, ulterior va putea ignora orice acord”, susține sursa respectivă.
Legislația ucraineană interzice explicit organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare în timpul legii marțiale.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.