Soldații ucraineni și oficialii americani care sunt angajați în lupte directe cu soldații nord-coreeni trimiși de Rusia pentru a se alătura trupelor ruse la Kursk au realizat pentru The New York Times (NYT) un portret al modului în care aceștia operează pe câmpul de luptă, transmite hotnews.ro.
Nord-coreenii care luptă pentru Rusia în Ucraina primesc propriile terenuri pentru asalt. Spre deosebire de soldații ruși, ei avansează fără vehicule blindate în sprijin, iar atunci când atacă, nu se mai opresc pentru a se regrupa sau pentru a se retrage, așa cum fac adesea rușii. În schimb, ei înaintează sub foc puternic pe câmpuri presărate cu mine.
Atunci când cuceresc o poziție, nu încearcă să o securizeze. Lasă acest lucru în seama întăririlor rusești, în timp ce ei se retrag și se pregătesc pentru un nou asalt, spun sursele consultate de NYT.
De asemenea, soldații nord-coreeni au dezvoltat tactici și obiceiuri unice. Atunci când întâlnesc o dronă inamică, nord-coreenii trimit un soldat pe post de momeală, astfel încât ceilalți să o poată doborî. Dacă sunt grav răniți, au fost instruiți să detoneze o grenadă pentru a evita să fie capturați în viață.
Nord-coreenii trimiși pentru a se alătura trupelor Moscovei la Kursk operează în esență ca o forță de luptă separată, distinctă prin limbă, instruire și cultură militară, susțin soldații ucraineni și oficialii americani.
„Este vorba de două armate diferite care nu s-au antrenat sau nu au operat niciodată împreună. Și mai este și cultura militară rusă care nu este foarte respectuoasă față de abilitățile, normele și operațiunile forțelor partenere”, a declarat Celeste A. Wallander, fost secretar adjunct al Pentagonului pentru afaceri de securitate internațională. Ea mai spune că nord-coreenii sunt în mare parte trupe de operațiuni speciale antrenate pentru misiuni de atac militar țintit, dar rușii i-au folosit practic ca soldați.
Forțele nord-coreene așteaptă întăriri „în următoarele două luni”
Coreea de Nord a trimis aproximativ 11.000 de soldați pentru a ajuta forțele Moscovei în regiunea Kursk din sudul Rusiei, unde ucrainenii au capturat teritoriul printr-o invazie surpriză vara trecută. De la primul lor angajament de luptă, la începutul lunii decembrie, aproximativ o treime din soldații nord-coreeni au fost uciși sau răniți, au declarat oficiali ucraineni și americani.
Generalul Oleksandr Sîrskî, comandantul militar suprem al Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că pierderile nord-coreene au continuat să crească, estimând că aproape jumătate dintre cei trimiși au fost fie răniți, fie uciși, dar a avertizat că aceștia au fost „foarte motivați, bine pregătiți” și „curajoși”.
Întăririle sunt așteptate „în următoarele două luni”, a declarat pentru NYT un alt înalt oficial american din domeniul apărării.
Cu 1,2 milioane de soldați, armata Coreei de Nord se numără printre cele mai mari armate permanente din lume, iar intrarea sa în război a reprezentat o escaladare profundă într-un război care se apropie acum de intrarea în cel de-al patrulea an.
Chiar înainte de a trimite trupe în Rusia, Coreea de Nord a fost un susținător major al efortului de război al Rusiei. Phenianul a trimis Moscovei milioane de proiectile de artilerie (care reprezintă în prezent aproximativ jumătate din muniția rusească trasă zilnic) și peste 100 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, potrivit oficialilor serviciilor secrete occidentale și ucrainene.
Kremlinul a negat desfășurarea de soldați nord-coreeni pe câmpul de luptă și ia măsuri pentru a ascunde implicarea lor, au declarat oficialii. De exemplu, nord-coreenii au primit documente care îi înregistrează ca fiind din Extremul Orient al Rusiei.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că s-a descoperit că unul dintre soldații capturați avea o legitimație militară pe numele unui rezident din Tuva, sudul Siberiei. Identitatea falsă a folosit datele unui cetățean rus real, au declarat oficialii serviciilor de informații ucrainene.
Tactica „brigăzii de șoc”
În timp ce soldații nord-coreeni oferă „forță de muncă” suplimentară, rușii s-au străduit să îi integreze pe câmpul de luptă, scrie NYT.
Dificultățile au variat de la probleme minore, cum ar fi găsirea unor uniforme suficient de mici pentru a se potrivi soldaților nord-coreeni, până la probleme de comunicare care au dus de cel puțin două ori la ciocnirea directă a forțelor nord-coreene și ruse, au declarat oficialii americani și soldații ucraineni.
Soldații ucraineni au declarat că rușii iau măsuri pentru a rezolva aceste probleme, dar încă nu au format o forță de luptă mai coerentă. „Acum au început să alcătuiască grupuri care includ un translator sau cineva care vorbește rusa cu un radio, dar aceste grupuri nu sunt foarte eficiente”, a declarat Andrii, un comandat ucrainean.
Deși nord-coreenii înregistrează multe pierderi pe front, ei continuă să trimită trupe. „Este vorba de motivație, ordine și disciplină strictă”, a spus comandatul ucrainen.
Tactica „brigăzii de șoc”, prin care soldații avansează fără să se gândească la haosul care îi așteaptă, este foarte prezentă în antrenamentul și propaganda militară nord-coreeană. Adoptată din perioada Războiului din Coreea, strategia a provocat multe victime într-un război purtat pe terenuri deschise și plane, cu drone, potrivit oficialilor sud-coreeni din serviciile de informații. Dar aceștia au declarat că Phenianul ar considera aceste pierderi un cost necesar pentru a deveni mai priceput în războiul modern.
„Se simte că au venit aici special pentru a muri, iar ei înșiși știu acest lucru”, a declarat Oleksii, comandantul unui pluton.
Oficialii serviciilor secrete ucrainene au declarat că doi soldați nord-coreeni capturați pe 9 ianuarie au oferit, de asemenea, informații despre desfășurările de trupe din Kursk.
Forțele ucrainene pentru operații speciale au publicat extrase dintr-o serie de jurnale și comunicări colectate de pe cadavrele soldaților nord-coreeni, despre care oficialii americani au afirmat că par autentice.Într-un jurnal, un soldat nord-coreean a scris că a fost motivat să se alăture luptei Rusiei pentru a se reabilita pentru o fărădelege nespecificată.
„Port uniforma revoluției pentru a-l proteja pe Comandantul Suprem”, a scris el. „Am trădat Partidul care a avut încredere în mine și am comis acte nerecunoscătoare împotriva Comandantului Suprem. Păcatele pe care le-am comis sunt de neiertat, dar patria mea mi-a oferit o cale spre izbăvire, un nou început în viață”, se arată în jurnalul soldatului nord-coreean.
„Dacă văd că sunt capturați, rușii folosesc drone pentru a-i lichida”
Soldații ucraineni care luptă în Kursk au declarat că tacticile nord-coreene au fost costisitoare, dar eficiente. „Coreenii încep să împingă liniile frontului, vizând zone mai puțin apărate și epuizând astfel trupele noastre”, a spus Oleksii, comandantul plutonului.
De asemenea, capturarea prizonierilor s-a dovedit a fi o provocare, spune comandantul ucrainean care povestește că nord-coreenii au fost instruiți să nu fie capturați în viață, iar operatorii de drone ruși sunt mereu cu ochii pe ei.
„Dacă rușii văd că sunt capturați coreeni, folosesc drone pentru a-i termina, ucigându-i atât pe coreeni, cât și pe soldații noștri”, a declarat Oleksii.
Soldații ucraineni spun că nord-coreenii nu ar trebui subestimați. „Ei sunt testați, testați cu adevărat”, spune și comandatul ucrainean Andrii. Ei nu aveau experiență de luptă, spune el, dar „acum sunt aici, o dobândesc și devin foarte puternici”.