Secretarul american de Stat Anthony Blinken a declarat că oficiali americani au fost în contact direct cu rebelii care au dat jos regimul Assad, dar fără a oferi alte detalii. Gruparea este desemnată ca teroristă de mai multe state occidentale, inclusiv de SUA. Blinken este primul oficial american care confirmă public contactul dintre administraţia Biden şi gruparea condusă de Abu-Mohammad Al Julani, care a condus o coaliție de grupuri armate de opoziție care l-au înlăturat pe Assad de la putere duminica trecută.

Publicat:15.12.2024, 19:03

Antony BLINKEN, SECRETARUL DE STAT AMERICAN: “Am fost în contact cu HTS şi cu alte părţi. Noi urmărim totul foarte îndeaproape. Cum am mai spus, comunicăm direct cu ei (n.red.- rebelii) în poziție de autoritate în Siria.”

Vorbind la o conferinţă de presă în Aqaba, Iordania, Blinken a refuzat să dezvăluie detaliile contactelor, dar a declarat că este important pentru SUA să transmită mesaje grupului cu privire la comportamentul său și la modul în care intenționează să guverneze.

Antony BLINKEN, SECRETARUL DE STAT AMERICAN: “Am văzut cum căderea unui regim represiv poate lăsa rapid loc la mai multe conflicte și haos, cum pantofii unui dictator pot fi încalțați de altul sau cum amestecul unei țări din afara poate avea scopul doar pentru a fi înlocuit cu altul. De aceea este atât de important că noi și partenerii noștri ne-am reunit astăzi pentru a conveni asupra principiilor care ne vor ghida eforturile de a ajuta poporul sirian să facă față acestor provocări.”

Liderul de facto al Siriei Abu-Mohammad Al Jolani a declarat că nu este interesat să se angajeze în noi conflicte în timp ce ţara se concentrează pe reconstrucţie după sfârşitul domniei lui Bashar al-Assad. Al Jolani conduce gruparea, care l-a înlăturat pe Assad de la putere săptămâna trecută, punând capăt celor cinci decenii de domnie de fier a familiei. Acesta nu a vorbit despre contractele cu SUA, însă a declarat că noile autorități de la Damasc sunt în legătură cu ambasadele occidentale. 

Oficialii americani spun că liderului grupării a făcut comentarii pozitive în legătură cu drepturile minorităților și ale femeilor, însă subliniază că există o doză de scepticism că aceste viziuni vor fi păstrate pe termen lung. Abu Mohammed al-Jolani a petrecut ani de zile lucrând pentru a-și reface imaginea publică, renunțând la legăturile de lungă durată cu Al-Qaida și înfățișându-se ca un campion al pluralismului și al toleranței. Speranța că în țara lor va fi mai bine i-a determinat pe sute de sirieni strămutați în Liban se revină în Siria.

Sute de refugiați sirieni se înghesuie și la punctele de trecere a frontierei din sudul Turciei, așteptând cu nerăbdare întoarcerea  acasă.

Turcia a primit 3 milioane de refugiați sirieni în primii ani ai războiului civil sirian care a izbucnit în 2011 – devenind gazda celui mai mare număr de refugiați din lume. Oficialii turci speră acum că un număr semnificativ de sirieni se vor întoarce voluntar.