Senatorul american Robert Portman, aflat in vizita la Bucuresti, sambata, spune ca Statele Unite nu au „un prieten mai puternic” decat Romania. Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce senatorul republican din Ohio s-a intalnit cu premierul Nicolae Ciuca, cu care a discutat despre situatia din Ucraina, dar si despre consolidarea relatiilor dintre Romania si SUA.

Publicat:28.05.2022, 20:44

Robert Portman a mentionat ca a avut o intrevedere cu ministrul economiei, cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, dar si cu doi parlamentari, discutiile vizand proiecte legislative pe care acestia le au in vedere.

„Nu exista prieten mai puternic pentru Statele Unite decat Romania. Avem o alianta si o prietenie reale.

Intr-un moment in care regiunea este testata, cand Rusia isi manifesta tendintele agresive in regiune, prietenia este mai importanta decat niciodata.

Vorbesc in numele tuturor americanilor cand spun ca suntem foarte recunoscatori pentru modul in care Romania a primit peste un milion de refugiati din Ucraina.

Romanii si-au deschis inimile si casele. Am auzit, astazi, povestile unor cetateni care si-au luat liber de la serviciu pentru a ajuta in ce priveste primirea refugiatilor”, a spus oficialul american.

Robert Portman a evidentiat si ajutorul pe care Romania il acorda Ucrainei in mod direct.

„Rusia este agresorul si continua sa fie implicata in activitati care trebuie numite crime de razboi, daca vedem cum se poarta cu populatia civila. Acestea sunt adevarate atrocitati. Interesul si valorile noastre se aliniaza cu cele ale Romaniei, sunt valorile democratiei si ale libertatii, ale independetei, capacitatea de a-ti stabili propriul drum si teritoriul suveran, lucru pe care Ucraina nu a putut sa il faca”, a spus senatorul american.

El a salutat faptul ca Romania s-a angajat sa aloce 2,5% din PIB pentru aparare. Senatorul american a precizat ca acest lucru este important pentru SUA nu doar din perspectiva relatiei cu Romania, ci si pentru ca reprezinta un model pentru alte state membre NATO.

„Vorbesc in nume personal, cand spun ca sunt multumit ca China nu este implicata in telecomunicatiile voastre. Cred ca este in interesul vostru, dar este si in interesul nostru national, pentru ca ne este mult mai usor sa lucram cu Romania si sa avem un parteneriat, inclusiv in domeniul intelligence”, a precizat el.

Rob Portman a vorbit si despre sprijinul american pentru investitiile in energia nucleara.

„Sunt interesat de politica energetica aici, in Romania. Cred ca sunteti un model pentru alte tari, pentru ca nu va bazati atat de mult pe exporturi, in special pe cele rusesti.

Multe state europene au ajuns sa depinda de Rusia in ce priveste energia si acesta este un instrument politic folosit de presedintele Putin.

Faptul ca aveti un procent atat de important de hidroenergie si aproximativ 20% energie nucleara, eoliana si solara si, desigur, resursele de petrol si gaze - toate acestea reprezinta un model bun”, a spus el.

Potrivit senatorului SUA, reactoarele modulare mici de tip SMR sunt o solutie buna pentru furnizarea de energie, implicand tehnologie de nivel inalt, motiv pentru care ofera mai multa siguranta decat vechea tehnologie.

„Sunt eficiente din punct de vedere al costului si fara emisii. Asa ca respecta o multime de criterii. (...) Speranta mea este ca SUA vor ajuta cu finantarea, in contextul deciziei Romaniei de a implementa reactoare de tip SMR, in special privind ceea ce pot face Exim Bank si o alta agentie, numita TFC, pentru a oferi ajutor cu finantarea.

Acesta este un mesaj pe care il voi duce cu mine, deoarece cred ca Romania ne-a facut sa ascultam cu atentie si sa luam in considerare solicitarea lor pentru finantarea acestor reactoare modulare”, a spus el.

Senatorul republican a mai declarat ca toata regiunea are motive sa sprijine Ucraina, deoarece, daca rusii vor castiga in acest conflict, exista riscul sa treaca mai departe in Transnistria si Moldova sau chiar Romania.

„Daca rusii vor castiga in Ucraina, in opinia mea, exista riscul sa treaca in Transnistria, Moldova si voi sunteti urmatorii. Cred ca e important sa continuati sa faceti ceea ce faceti, adica sa va opuneti agresiunii rusesti impotriva unei tari suverane, independente, care, la fel ca Romania, este o democratie, care a ales sa priveasca spre vest”, a spus el.

Totodata, a subliniat importanta unitatii in cadrul NATO, exprimandu-si convingerea ca, daca alianta va ramane unita, in timp, rusii se vor aseza la masa negocierilor.

„Mi-as dori sa vad o negociere in care Rusia accepta sa paraseasca Ucraina. Este o tara independenta, suverana si toate tarile din regiune, inclusiv Elvetia sau Suedia, i-au luat partea, deoarece este atat de clar care e situatia din punct de vedere moral.

Da, Rusia ar trebui sa negocieze si sa fie de acord sa paraseasca Ucraina si sa ii permita sa fie o tara independenta. Nu cred ca acest lucru are sanse sa se intample daca nu exista din partea Rusiei sentimentul ca nu va avea succes. Nu stiu care sunt scopurile lor. Spun un lucru, iar apoi fac altfel.

Dar indiferent de telurile lor, cred ca nu vor pleca fara sa fie fortati, de aceea e important sa sustinem in continuare Ucraina. Ei pur si simplu se apara, incearca sa evite noi victime civile. Vedeti cum rusii au transformat un oras precum Mariupol in moloz. Au murit civili, femei si copii. Mi se rupe inima cand vad imaginile, cand citesc stirile, cand aud de la prietenii ucraineni ce se intampla”, a concluzionat senatorul american..

Sursa: