Germania ia măsuri drastice împotriva migrației ilegale și a criminalității. Autoritățile de la Berlin intenționează să extindă săptămâna viitoare controalele temporare la toate cele nouă granițe ale sale. De altfel și alte țări din zona Schengen au introdus temporar controalele la frontieră.
Germania extinde controalele la toate graniţele sale terestre începând de luni, 16 septembrie, pentru a proteja securitatea
internă şi a reduce migraţia ilegală.
Pe lângă controalele temporare deja existente la frontierele terestre cu Austria, Elveţia, Cehia şi Polonia, vor fi efectuate controale temporare la frontierele terestre cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru o perioadă
de şase luni.
„Uneori, în mai puțin de 15 minute puteți să vă depuneți actele și să plecați din nou la drum, iar acest lucru se întâmplă la multe dintre granițele germane din această parte, Olanda și Belgia, deci în jur de 15 minute, de obicei.”
Unii vecini ai Germaniei sunt nemulțumiți de noile măsuri.
Gernhard KARNEN, MINISTRUL AUSTRALIAN DE INTERNE: „Este inacceptabil când se întâmplă lucruri ilegale. Trăim într-un stat constituțional și dacă Germania plănuiește acest lucru, atunci este ilegal în acest fel. Prin urmare, nu vom accepta pe nimeni, nu vom primi pe nimeni înapoi. Nu există nicio libertate aici.”
Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de migranți sosiți legal și ilegal, ceea ce a determinat unele țări membre să reintroducă temporar controalele la frontieră. Normele Schengen permit acest lucru „în ultimă instanță” pentru a evita amenințările grave la adresa securității interne sau a ordinii publice.
Germania nu este singura țară din spațiul Schengen ce adoptă astfel de măsuri.
Austria are controale la frontiera cu Slovacia și Republica Cehă, care expiră la 15 octombrie, iar cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie.
„Dar dacă asta devine o problemă pentru mine atunci când vreau să îmi fac cumpărăturile, atunci sunt împotrivă.”
Franța a introdus controale la frontierele interne începând cu 1 mai, măsură ce ar putea rămâne valabilă până pe 31 octombrie. Italia, Norvegia, Suedia, Slovenia și Finlanda efectuează, de asemenea, controale la frontieră, invocând în mod diferit activitatea teroristă, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, fluxurile migratorii crescute și criminalitatea organizată din Balcani. Analiștii cred că impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.
Alberto ALEMANNO, EXPERT POLITIC: „Acesta este încă un cui în sicriu pentru Schengen, deoarece de mulți ani vedem țări care notifică Comisia Europeană intenția lor de a introduce controale la frontieră. Majoritatea acestor notificări având legătură cu o anumită situație care ar putea fi legată de terorism, care ar putea fi legată de situația cu Covid, dar dintr-o dată și acum vedem că aceasta este o decizie politică.”
Spațiul Schengen fără pașapoarte din Europa, include în prezent 25 dintre cele 27 de state membre ale UE plus alte patru state, inclusiv Elveția și Norvegia și permite libera circulație între acestea fără controale la frontieră.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.