Charles F. Feeney, miliardarul care a detinut magazine duty-free in toata lumea, care si-a donat aproape toata averea sa de 8 miliarde de dolari organizatiilor de caritate, a murit luni la San Francisco, la varsta de 92 de ani, scrie digi24.ro.

Publicat:11.10.2023, 15:34

Potrivit The New York Times, in ultimii ani de viata, dupa ce a donat cam tot ce a adunat toata viata, Feeney a trait foarte modest, intr-un apartament inchiriat. 

Moartea lui a fost anuntata de Atlantic Philanthropies, un grup de fundatii pe care le infiintase si le finantase inca de la inceputul anilor 1980. 

In decembrie 2016, Feeney a facut o ultima donatie, de 7 milioane de dolari, catre Universitatea Cornell. Odata cu aceasta, a golit oficial conturile Atlantic Philanthropies si si-a indeplinit angajamentul de a renunta la toata averea inainte de a muri, in favoarea unor cauze caritabile.

El a spus ca a avut grija de cei cinci copii ai sai, care au primit resurse „decente, dar neextravagante” si a lasat sa se inteleaga ca a pastrat pentru el 2 milioane de dolari, o suma infima in comparatie cu miliardele pe care le adunase de-a lungul a sase decenii in afaceri. 

Charles F. Feeney a fost un model de modestie, potrivit sursei citate, pentru ca a tinut sa-si pastreze anonimatul in cele mai multe situatii in care a donat sume mari. In afara de asta, a fost o persoana chibzuita si rezervata, care nu a facut niciodata caz de succesul urias pe care l-a avut in afaceri. 

Bill Gates si Warren Buffett, doi dintre cei mai bogati oameni din lume, l-au apreciat in mod deosebit. In 2014, cand i-a oferit un premiu lui Feeney, Warren Buffett a spus: „este eroul meu si eroul lui Bill Gates – ar trebui sa fie eroul tuturor”. 

Spre deosebire de filantropii ale caror nume sunt intens mediatizate, sarbatorite la baluri extravagante si afisate pe fatadele cladirilor, Feeney a donat anonim catre universitati, institutii medicale, proiecte stiintifice, organizatii pentru drepturile omului si pentru alte cauze umanitare in Statele Unite, Vietnam, Africa de Sud, Australia, Israel, Iordania si multe alte tari. 

American cu origini irlandeze, a facut multe donatii si in Irlanda de Nord, pe care a vizitat-o frecvent. 

Dar numele lui nu a aparut pe niciunul dintre cele 1.000 de sedii de organizatii pe care le-a finantat cu miliarde. De cele mai multe ori, beneficiarii donatiilor lui au fost informati ca banii provin de la un „client” generos care a dorit sa ramana anonim. Cei care i-au aflat identitatea au fost rugati sa pastreze informatia pentru ei. 

Cine a fost Charles Feeney, cum si-a ridicat imperiul si de ce a decis sa renunte la el 

Feeney a studiat managementul hotelier la facultate si a intrat in afacerile cu magazine duty-free, vanzand bauturi alcoolice, tigari si parfumuri mai intai americanilor, dupa care businessul s-a globalizat, iar profiturile au fost enorme. Pana la varsta de 50 de ani, Feeney si-a cumparat case de lux in New York, Londra, Paris, Honolulu, San Francisco, Aspen si pe Riviera Franceza. 

Insa a inceput „sa aiba indoieli cu privire la dreptul sau de a avea atat de multi bani”, a spus Conor O’Clery intr-o biografie a lui Feeney, „The Billionaire Who Wasn’t”. 

„Tocmai am ajuns la concluzia ca banii nu m-au atras”, i-a spus Feeney lui O’Clery. 

Astfel, a renutat definitiv la stilul de viata extravagant. A inceput sa zboare la clasa economica, sa-si cumpere haine din magazine obisnuite si nu s-a mai dus la restaurantele elegante cu care era obisnuit. Si-a vandut limuzinele si a inceput sa mearga cu metroul sau taxiul. De asemenea, a hotarat sa-si doneze toti banii in mod anonim, un lucru pe care doar 1 la suta dintre donatorii americani in fac. 

El a reusit sa-si pastreze anonimatul pana in momentul in care s-a facut o tranzactie importanta cu o alta companie, ocazie cu care s-a verificat cursul banilor. Astfel, in 1997, s-a aflat ca miliardarul facea de 15 ani donatii uriase in scopuri filantropice. 

Charles Francis Feeney s-a nascut in Elizabeth, New Jersey, pe 23 aprilie 1931. Tatal sau a fost agent de asigurari, iar mama a fost asistenta. Charles si surorile lui, Arlene si Ursula, au crescut intr-o familie care se lupta sa plateasca un credit ipotecar lunar de 32 de dolari. 

In 1959, s-a casatorit la Paris cu Danielle Morali-Daninos. Dupa ce au avut impreuna cinci copii, cei doi au divortat, in anii 1990. Feeney i-a dat sotiei sale toate cele sapte case si o suma mare de bani. Ulterior, el s-a casatorit cu Helga Flaiz, secretara pe care a avut-o multa vreme. 

In ultimii ani de viata, Feeney nu a avut o casa proprietate personala sau masina si a purtat un ceas de mana de 10 dolari. El si cea de-a doua sotie au locuit cu chirie intr-un apartament cu doua dormitoare, in San Francisco. 

Forbes spune ca, pana la Feeney, niciun miliardar nu a donat toata averea adunata. Feeney isi luase angajamentul sa doneze absolut toata averea in timpul vietii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.