Statele Unite au anuntat una dintre cele mai mari descoperiri ale acestui secol. Oamenii de stiinta au reusit sa produca o reactie de fuziune nucleara care a dus la un castig net de energie. Aceasta fiind o descoperire revolutionara, salutata de oficialii americani ca fiind o piatra de temelie pentru viitorul energiei curate.

Publicat:14.12.2022, 20:08

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au reusit sa produca cu succes o reactie de fuziune nucleara care sa aiba ca rezultat un castig net de energie. Fuziunea nucleara este un proces creat de om care reproduce aceeasi energie care alimenteaza soarele.

Arati PRABHAKAR, DIRECTORUL BIROULUI DE POLITICA IN DOMENIUL STIINTEI SI TEHNOLOGIEI DE LA CASA ALBA: “A trecut un secol de cand ne-am dat seama ca in soarele nostru si in toate celelalte stele se producea fuziunea. Cred ca acest lucru ne reaminteste ca, uneori, chiar si atunci cand cunoastem ceva, trece foarte mult timp pana cand il putem transforma in ceva pe care sa-l putem folosi.”

Pentru multi experti, fuziunea nucleara reprezinta energia viitorului. Avantajele ei sunt numeroase: nu genereaza CO2, produce mai putine deseuri radioactive si nu prezinta riscuri de accidente nucleare. Insa marea provocare a folosirii energiei de fuziune consta in sustinerea acesteia suficient de mult timp pentru a putea alimenta retelele electrice si sistemele de incalzire din intreaga lume.

Marv DEPUTY, ADMINISTRATOR PENTRU PROGRAME DE APARARE LA NATIONALA DE SECURITATE NUCLEARA: “Pentru prima data am proiectat acest experiment astfel incat combustibilul de fuziune sa ramana suficient de fierbinte, suficient de dens si suficient de rotund pentru o perioada suficient de lunga.”

Oamenii de stiinta si expertii trebuie acum sa descopere cum sa produca mult mai multa energie din fuziunea nucleara la o scara mult mai mare. In acelasi timp, ei trebuie sa afle cum sa reduca costul acesteia, astfel incat sa poata fi utilizata in scopuri comerciale. Potrivit expertilor astfel de proiecte vor avea nevoie de inca 20, 30 de ani pentru a fi finalizate. In prezent, este nevoie de mult timp si de multi bani pentru fiecare experiment. Mai multe proiecte de fuziune se afla in SUA, Marea Britanie si Europa. In Franta, se afla Reactorul Termonuclear Experimental International, la care colaboreaza 35 de tari, avand ca membri principali China, Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia, India, Japonia si Coreea de Sud.