Armata americana a anuntat luni ca a testat cu succes o racheta hipersonica, o tehnologie de ultima generatie pe care si China si Rusia o dezvolta la randul lor, relateaza AFP.
Racheta de croaziera AGM-183A ARRW a fost lansata vineri de pe un bombardier strategic B52 in largul coastelor Californiei si a atins "o viteza hipersonica de cinci ori mai mare decat viteza sunetului, si-a urmat traiectoria de zbor si a explodat" in zona prevazuta, au precizat Fortele Aeriene ale armatei SUA.
SUA au mai multe programe pentru dezvoltarea de arme supersonice, iar DARPA, divizia stiintifica a armatei americane, a testat si un alt tip de racheta hipersonica la inceputul acestui an.
Rachetele hipersonice, capabile sa lanseze o arma nucleara catre o tinta specifica, sunt proiectate sa zboare cu viteza mare si la altitudine redusa si sa-si schimbe directia in zbor, in loc sa urmeze o traiectorie liniara si previzibila, ceea ce le face mai greu de interceptat, potrivit News.ro.
China a testat in 2021 o racheta hipersonica care a orbitat in jurul Pamantului inainte de a cobori spre tinta sa, ratand-o cu doar cativa kilometri.
Rusia a afirmat ca a folosit de doua ori rachete hipersonice in Ucraina, iar Coreea de Nord sustine, de asemenea, ca a efectuat teste de zbor. "Armele supersonice, concepute pentru a nu fi detectate de senzorii si sistemele de aparare americane, reprezinta o amenintare din ce in ce mai complexa, din cauza capacitatii lor duble (nucleara si conventionala), a traiectoriei de zbor dificile si a manevrabilitatii", au avertizat Statele Unite intr-un raport recent.