Statul român a fost total nepregătit pentru atacurile hibride la care a fost supus, iar rezultatele de la parlamentare demonstrează acest  lucru. Asta cred analiștii politici din România și cei de la noi, care menționează că românii mai au de făcut o alegere crucială duminică în turul doi la alegerile prezidențiale. Asta pentru că noul președinte va decide nu doar viitorul României, dar și cel al Moldovei și Ucrainei. Un candidat pro-rus va încerca să îndepărteze România de Occident și să izoleze celelalte două state iar unul pro-european va continua să susțină Moldova și Ucraina.

Publicat:03.12.2024, 20:04

Sorin IONIȚĂ, EXPERT POLITIC DIN ROMÂNIA:  „-S-au trezit cu toți extremiștii aceștia finanțați cu bani negri.
- Ne-am prins nepregătiți cu atacurile acestea hibride pe rețelele sociale și cu finanțări obscure pentru candidați.
- Clasa politică nepregătită pentru votul acesta de protest, pentru că a fost o componentă mare de vot de protest, dincolo de ce s-a instrumentalizat pe internet.”

Iar asta a dus la obținerea unui parlament pestriț, spun analiștii.

Andrei CURĂRARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG:  „Vedem o creștere subită a partidelor de extremă-dreaptă, care a acumulat în total peste 35 la sută din voturile românilor. În același timp rămâne o șansă pentru cuagularea unui guvern de coaliție, care să întrunească toate partidele clasice, de orientări doctrinare, mai puțin populiste.”

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC, ISTORIC DIN ROMÂNIA:  „Cred că rezultatul, dacă adunăm voturile date forțelor politice pro-oocindetale și cântărim cu voturile oferite forțelor politice anti-occidentale pro-ruse, vedem că este un avantaj net în favoarea celor pro-europeană. Acum depinde de noi să știm, să ne adunăm și să ținem România orientată spre vest. Totuși scorul este de 35 la 65, e clar în favoarea occidentului.”

Totuși, tabloul privind situația politică din România va fi clar abia după rezultatele turului doi al prezidențialelor din această duminică.

Sorin IONIȚĂ, EXPERT POLITIC DIN ROMÂNIA:  „- Cine o să se ducă la consiliul european? Șeful de stat. Cum o să mai fie România primită în întâlnirile unde se dicută secții serioase din NATO, de exemplu. Poți să primești un de acesta în discuții? Dacă e Georgescu, ne putem imagina ce e mai rău și poate face o majoritate anti europeană, cu partidele extremiste și cu oameni care se rup din PSD, sau îi susțin din umbră.”

Iar instabilitatea politică din România s-ar putea răsfrânge, în primul rând, asupra Republicii Moldova.

Andrei CURĂRARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG:  „Influența asupra RM ar putea fi legată de poziția unică a României în cadrul proceselor de intergare europeană, poziție reprezentată la nivel de consiliu de miniștri în cadrul consiliului UE, dar și la nivel de președinte în cadrul negocierilor Consiliului European. Noua președinție a Poloniei este favorabilă RM, este important să menținem și suportul constant al României în acest sens.”

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC, ISTORIC DIN ROMÂNIA:  „Moldova ar risca să-și piardă nu doar cel mai important avocat pe culuarele diplomatice, dar și un susținător foarte pragmatic. În momentele de criză, apelezi la România, vine și te ajută cu gaz, România vine și te ajută cu electricitate. O destabilizare a României înseamnă o izolare a Republicii Moldova.”

Sorin IONIȚĂ, EXPERT POLITIC DIN ROMÂNIA:  „Noi nu știm ce va face el în România, habar n-avem ce în relația cu Republica Moldova.”

Ajutorul pentru Ucraina și susținerea României pentru țara aflată în razboi la fel va depinde mult de cine va ocupa fotoliul de la Cotroceni.