Noi explozii în Liban. Stațiile radio folosite de Hezbollah au explodat astăzi în sudul Libanului și în suburbiile Beirutului. Incidentul are loc la o zi după ce mii de pagere folosite de luptătorii Hezbollah au sărit în aer, provocând moartea a 12 persoane și rănirea altor peste 4 mii.  Ministerul Sănătății, a raportat 3 morți și peste o sută de răniți în noul val de explozii de stații radio.

Publicat:18.09.2024, 22:29

În aceste imagini în care se pare că se aud mai multe focuri de armă trase unul după altul, de fapt mai multe stații radio explodează simultan în Beirut. Rețelele de socializare au fost împânzite cu videoclipuri care arată momentele și consecințele noilor explozii ale dispozitivelor de comunicare în Liban.

Cel puțin una dintre explozii a avut loc în apripierea unei înmormântări organizate de Hezbollah pentru cei uciși în ziua precedentă, când mii de pagere folosite de grup au explodat în toată țara și au rănit mulți dintre luptătorii grupului.

Presa locală mai scrie că mașini și scutere sunt aruncate în aer pe străzile din Beirut. Echipamentul vibrează mai întâi, apoi detonează.

Noile explozii vin la doar o zi după ce cel puțin 11 persoane au fost ucise, iar alte peste 4.000 – inclusiv numeroși luptători ai grupării islamiste libaneze Hezbollah au fost rănite în Liban, după ce pagerele pe care le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat.

Spitalele din Liban au fost copleșite de valul de răniți aduși de-a valma de ambulanțe, mașini civile, ori pe motociclete. Cei mai mulți aveau răni în zona mâinilor, feței și a abdomenului. În lipsa unor paturi libere, victimele au primit primul ajutor pe jos.

Camere de supraveghere par să surprindă momentul în care exploziile suspecte au loc în piețe, la casa de marcat a unui magazin sau pe stradă. Inclusiv dormitorul unei familii a fost distrus.

În scurt timp, a ieșit la iveală că deflagrațiile, care au avut loc peste tot în Liban, dar mai ales în suburbiile din sudul Beirutului, au fost provocate de pagerele pe care militanții Hezbollah le folosesc pentru a comunica.

Printre victime se află și ambasadorul Iranului în Liban. Oficialul are răni superficiale, a anunțat soția lui, citată de presa de la Teheran. Alți doi oficiali iranieni ai instituției au ajuns la spital pentru îngrijiri.

Incidentul a adus în atenție vulnerabilitatea unor dispozitive care în Occident au fost demult date uitării. Militanții Hezbollah folosesc aceste aparate pentru a comunica, în detrimentul telefoanelor mobile, considerate vulnerabile în acțiuni de spionaj. Potrivit unui responsabil al grupării șiite, citat de publicația Wall Street Journal, luptătorii organizației ar fi primit recent un lot nou de pagere. Acestea ar fi fost infectate cu un virus, care a făcut ca bateria să se supraîncălzească și să explodeze. De altfel, circulă mărturii legate de faptul că aparatele ar fi început să degaje căldură înainte de a sări în aer.

Alți experți vorbesc despre posibilitatea ca dispozitivele să se fi supraîncălzit după ce au primit un număr enorm de mesaje. În cele din urmă, o a treia ipoteză este că lotul de pagere noi a fost interceptat pe drumul de la furnizor la cumpărător. Iar în fiecare aparat a fost introdusă o cantitate mică - între 10 și 20 de grame - de explozibil. De altfel, Compania taiwaneză Gold Apollo a anunțat că și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta le-a fabricat. Hezbollah a acuzat Israelul pentru atac și a amenințat că cei responsabili își vor primi pedeapsa. Oficialii israelieni nu au venit cu un comentariu deocamdată.

De aproape 11 luni, de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza, Israel și Hezbollah, aliatul Hamas, se atacă reciproc cu rachete.