Documente guvernamentale care indica o constructie la o baza americana secreta ofera indicii rare despre o prezenta militara americana putin cunoscuta in apropiere de Gaza, potrivit The Intercept, scrie g4media.ro
Cu doua luni inainte ca Hamas sa atace Israelul, Pentagonul a atribuit un contract de mai multe milioane de dolari pentru a construi facilitati pentru trupele americane pentru o baza secreta pe care o mentine in adancul desertului israelian Negev, la doar 30 de kilometri de Gaza. Cu numele de cod „situl 512”, baza americana de lunga durata este o instalatie radar care monitorizeaza cerul pentru a detecta eventuale atacuri cu rachete asupra Israelului.
Armata americana avanseaza discret cu constructia la sitului 512, o baza clasificata situata in varful muntelui Har Qeren din Negev, pentru a include ceea ce documentele guvernamentale descriu ca fiind o „instalatie de sustinere a vietii”: un termen militar pentru structuri asemanatoare baracilor pentru personal.
Desi presedintele Joe Biden si Casa Alba insista asupra faptului ca nu exista planuri de a trimite trupe americane in Israel pe fondul razboiului pe care acesta il duce impotriva Hamas, exista deja o prezenta militara secreta a SUA in Israel. Iar contractele guvernamentale si documentele bugetare arata ca aceasta este in mod evident in crestere.
Facilitatea de 35,8 milioane de dolari pentru trupele americane, care nu a fost anuntata public si nici nu a fost raportata anterior, a fost mentionata in mod indirect intr-un anunt al Pentagonului privind un contract din 2 august. Desi Departamentul Apararii s-a straduit sa ascunda adevarata natura a amplasamentului – descriindu-l in alte documente doar ca fiind un proiect „clasificat la nivel mondial” – documentele bugetare analizate de The Intercept dezvaluie ca acesta face parte din situl 512. (Pentagonul nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii).
„Uneori, un lucru este tratat ca secret oficial nu in speranta ca un adversar nu va afla niciodata despre el, ci mai degraba [pentru ca] guvernul american, din motive diplomatice sau politice, nu doreste sa il recunoasca oficial”, a declarat pentru The Intercept Paul Pillar, fost analist-sef al centrului de combatere a terorismului din cadrul CIA, care a declarat ca nu avea cunostinte specifice despre baza.
„In acest caz, poate ca baza va fi folosita pentru a sprijini operatiuni in alta parte in Orientul Mijlociu, in care orice recunoastere a faptului ca au fost organizate din Israel sau ca au implicat vreo cooperare cu Israelul ar fi incomoda si ar putea provoca reactii mai negative decat ar provoca operatiunile in caz contrar.”
Recunoasterea rara a prezentei militare americane in Israel a avut loc in 2017, cand cele doua tari au inaugurat un sit militar pe care organizatia Voice of America, finantata de guvernul american, l-a considerat „prima baza militara americana pe teritoriul israelian”. Generalul de brigada al Fortelor Aeriene israeliene Tzvika Haimovitch a numit-o „istorica”. El a spus: „Am infiintat o baza americana in statul Israel, in cadrul Fortelor de Aparare Israeliene, pentru prima data”.
O zi mai tarziu, armata americana a negat ca ar fi vorba de o baza americana, insistand ca este vorba doar de o „facilitate de locuit” pentru militarii americani care lucreaza la o baza israeliana.
Armata americana foloseste un limbaj eufemistic similar pentru a caracteriza noua instalatie din Israel, pe care registrele sale de achizitii o descriu ca fiind o „zona de sustinere a vietii”. O astfel de disimulare este tipica pentru siturile militare americane pe care Pentagonul doreste sa le ascunda. Situl 512 a fost denumit anterior „locatie de securitate cooperanta”: o denumire care este menita sa confere o prezenta cu costuri reduse, cu o amprenta redusa, dar care a fost aplicata unor baze care, dupa cum a raportat anterior The Intercept, pot gazdui pana la 1.000 de soldati.
Cu toate acestea, situl 512 nu a fost infiintat pentru a face fata unei amenintari la adresa Israelului din partea militantilor palestinieni, ci pericolului reprezentat de rachetele iraniene cu raza medie de actiune.
Accentul coplesitor pus pe Iran continua sa se manifeste in raspunsul guvernului american la atacul Hamas. In incercarea de a contracara Iranul – care ajuta atat Hamas, cat si pe rivalul Israelului din nord, Hezbollah, un grup politic libanez cu o aripa militara robusta, ambele fiind considerate grupuri teroriste de catre SUA – Pentagonul si-a extins foarte mult prezenta in Orientul Mijlociu. In urma atacului, SUA a dublat numarul de avioane de lupta din regiune si a desfasurat doua portavioane in largul coastelor Israelului.
Republicani de top, precum liderul minoritatii din Senat, Mitch McConnell, l-au criticat totusi pe Biden pentru presupusa sa „slabiciune in privinta Iranului”. In timp ce unele relatari din mass-media au afirmat ca Iranul a jucat un rol in planificarea atacului Hamas, au existat indicii din partea comunitatii americane de informatii ca oficialii iranieni au fost surprinsi de atac.
Istoria relatiei dintre SUA si Israel ar putea sta la baza esecului de a recunoaste baza, a declarat un expert in bazele militare americane din strainatate.
„Speculatia mea este ca secretul este o ramasita din perioada in care administratiile prezidentiale americane au incercat sa ofere un pretext de a nu lua partea Israelului in conflictele israeliano-palestiniene si israeliano-arabe”, a declarat David Vine, profesor de antropologie la American University, pentru The Intercept. „Anuntul bazelor militare americane din Israel din ultimii ani reflecta probabil renuntarea la acest pretext si dorinta de a proclama mai mult in mod public sprijinul pentru Israel.”