Propofolul este o substanta anestezica utilizata pe scara larga in spitalele din SUA, insa inca starneste curiozitatea pacientilor, care isi amintesc de el ca fiind medicamentul din cauza caruia a murit Michael Jackson, pe 25 iunie 2009, potrivit Associated Press.

Publicat:23.06.2019, 20:33

Majoritatea pacientilor nu se tem de propofol, spun medicii, desi multi intreaba daca vor primi "medicamentul lui Michael Jackson" inainte de o interventie chirurgicala. Si multi chiar vor primi acest anestezic.

Michael Jackson a murit la varsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, in urma unei intoxicatii grave cu propofol, un anestezic pe care starul il folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray. Decesul a survenit in perioada in care artistul american se afla la Los Angeles si efectua repetitii intense pentru ultimul sau turneu din cariera, intitulat "This Is It Tour", care ar fi trebuit sa debuteze in iulie 2009 la Londra.

Medicul personal al cantaretului, Conrad Murray, a fost gasit vinovat de omucidere involuntara si a fost condamnat la patru ani de inchisoare. El a fost eliberat in octombrie 2013, dupa ce a petrecut aproape doi ani in inchisoare.

Laptele amneziei

Michael Jackson numea propofolul "laptele" lui. Este o substanta alba, uleioasa, care este injectata in vena. Actioneaza in 40 de secunde, dar isi si pierde efectele relativ repede. Pacientii se trezesc fara dureri de cap si nu sufera de greata, nu isi amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit "laptele amneziei".

La sfarsitul anilor 1980, cand a fost scos pe piata, a reprezentat un mare pas inainte in domeniu. Insa era pe punctul sa nu treaca testele de laborator, pentru ca o versiune anterioara provoca reactii alergice grave.

Cel care l-a descoperit, John B. Glen, nu a renuntat, obtinand o formula mai buna, cu ajutorul uleiului de soia. La 13 ani de la lansare, propofol inlocuise rapid tiopentalul de sodiu in majoritatea salilor de operatii. Pana la 50 de milioane de pacienti primesc propofol anual, in SUA.

Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a inclus pe lista "medicamentelor esentiale".

Glen, care a iesit la pensie de la compania farmaceutica AstraZeneca, a fost onorat anul trecut cu prestigiosul premiu Lasker pentru medicina.

Cat este de sigur propofolul?

Propofolul scade tensiunea arteriala si incetineste respiratia, motiv pentru care pacientii trebuie sa fie monitorizati. Este sigur in mainile unui anestezist, spune medicul Beverly Philip, de la American Society of Anesthesiologists.

In prezent, pacientii nu se tem de anestezia cu propofol, fiind mai degraba o chestiune de curiozitate.

Medicul Steven Shafer, de la Universitatea Stanford, unul dintre martorii in procesul lui Murray, a declarat ca Michael Jackson a fost ucis de un doctor incompetent si neglijent.

Politistii dau rar peste propofol in cazul dependentilor, anestezicul nefiind considerata o substanta controlata, potrivit legislatiei americane. Cei care mai fac abuz sunt de obicei angajati din sistemul de sanatate. Din 1992 si pana in 2009, fusesera raportate 18 decese din cauza abuzului in randul angajatilor din spitale si clinici.

Ce este nou?

Medicul psihiatru Brian Mickey, de la Universitatea din Utah, SUA, studiaza efectele propofolului in cazul persoanelor suferind de depresie si la care psihoterapia si tratamentele traditionale nu au functionat.

Dupa studii preliminare care au aratat efecte pozitive in cazul a cinci pacienti, in prezent, echipa medicului compara tratamentul cu propofol cu cel cu sedativul midazolam.

Cercetatorii nu stiu inca modul de functionare al propofolului in cazul depresiei, dar spun ca substanta ar putea determina creierul sa se reorganizeze.

"Nu faceti asta acasa", avertizeaza Brian Mickey.

Sursa: