Riscurile economice generate de tulburările politice din Coreea de Sud ar putea scădea în următoarele şase luni, însă presiunile externe, precum tarifele propuse de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, asupra exporturilor sud-coreene, sunt ”problematice”, a declarat Soohyung Lee, membru al Consiliului de Politică Monetară al Băncii Coreei (BOK), scrie news.ro.
”Am avut două cazuri anterioare de demitere prezidenţială, iar incertitudinile politice s-au diminuat în general în trei până la şase luni,” a afirmat Lee joi, în cadrul emisiunii ”Squawk Box Asia” de la CNBC.
În timp ce efectele politice interne ar putea fi mai reduse decât se anticipează, riscurile externe sunt mult mai îngrijorătoare. Tarifele propuse de administraţia Trump ar putea pune presiune pe ţările orientate spre export, inclusiv Coreea de Sud.
”Tarifele nu doar că ar afecta exporturile noastre, dar ar putea reintroduce presiuni inflaţioniste în economia SUA, menţinând ratele dobânzilor ridicate şi dolarul puternic,” a explicat Lee. Acest context ar putea slăbi şi mai mult wonul sud-coreean, care a fost tranzacţionat la 1.466,48 faţă de dolar, aproape de minimele ultimilor 15 ani atinse în decembrie 2024.
Deşi BOK dispune de instrumente precum rezerve valutare şi coordonarea cu ministerele guvernamentale, Lee a subliniat că ”valoarea wonului este determinată de piaţă” şi că banca centrală nu are un obiectiv specific pentru rata de schimb. Intervenţiile guvernamentale ar fi utilizate doar pentru ”a reduce volatilitatea, dacă este necesar.”
În acest context complex, Ministerul Economiei şi Finanţelor din Coreea de Sud a redus prognoza de creştere a PIB-ului pentru 2025 la 1,8%, comparativ cu estimarea de 2,1% pentru 2024. BOK şi-a ajustat la rândul său estimarea pentru 2025 la 1,9%, de la 2,1%.
Pentru a stimula cererea internă, guvernul sud-coreean va extinde scutirile fiscale în prima jumătate a anului 2025 şi va introduce stimulente pentru companiile care majorează salariile, potrivit Reuters.
Totuşi, pentru BOK, principalele preocupări rămân inflaţia şi stabilitatea financiară, iar creşterea economică este considerată o prioritate secundară, dacă acestea intră în conflict.
În noiembrie, BOK a surprins pieţele prin reducerea ratei dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază, la 3%, după o reducere similară în octombrie. Aceasta a fost prima serie de scăderi consecutive din 2009.
Inflaţia anuală din Coreea de Sud a urcat la 1,5% în noiembrie, sub aşteptările de 1,7%, dar peste nivelul de 1,3% din luna precedentă.
”Economia sud-coreeană a demonstrat o rezilienţă solidă în ultimii 20 de ani, aşa că sunt moderat optimist cu privire la perspectivele economice,” a concluzionat Lee.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.